Scroll To Top

„Most jer : bölcs eleink hamvait tiszteljed,
Virágot szórj rájuk! - Tettüket kövessed !” (Vedres István)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A Mária főhadnagy és a Stabat Mater a Szegedi Nemzeti Színház műsorán

Hírek 2013. jan. 31.

Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettjét mutatják be februárban a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Kortárs Balett pedig Stabat Mater című produkciójával várja a nézőket.

Koczka Ferenc karnagy a teátrum februári műsoráról tartott keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy Huszka Jenő a szegedi színház karvezetője, karnagya, majd igazgatója volt. Valós történeten alapuló, Jókai Mór és Petőfi Sándor írásait felhasználó művét, a Mária főhadnagyot 1942-ben mutatták be.
Az operett főbb szerepeit február 8-tól a szegedi operatársulat legkiválóbb énekesei alakítják: Lebstück Mária szerepét Nánási Helga és Balog Tímea játssza, Jancsó Bálintként pedig László Boldizsár és Nyári Zoltán lép színpadra.
A 25 éves Szegedi Kortárs Balett Stabat Mater című produkciójának bemutatóját február 22-én tartják. Avro Pärt kortárs észt zeneszerző és Giovanni Battista Pergolesi Mária bibliai történetét feldolgozó műveire Juronics Tamás készített egy-egy koreográfiát.
A Kossuth-díjas táncművész elmondta, hogy mindkét alkotás szerepelt már korábban a társulat műsorán: a Pergolesi-féle művet 1988-ban Imre Zoltán állította színpadra, az észt zeneszerző Stabat Materét pedig 1993-ban mutatta be egyik első produkciójaként az akkor átalakuló Szegedi Kortárs Balett. A jubileumi évad mottója – emlékezés és megújulás – jegyében február végén a közönség nem az előadások felújítását, hanem újraalkotását láthatja majd.
Február 14-én a teátrum művészei által, de az intézménytől függetlenül létrehozott előadás kőszínházi premierjét tartják a Kisszínházban. Jordi Galceran egy állásinterjú viszontagságait felvillantó, A Grönholm-módszer című „különös játékát” tavaly a színházi világnapon felolvasószínházi formában már bemutatták, most Barnák László rendezésében színpadi műként is műsorra tűzik.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor