Scroll To Top

„A mostani járvány ellen a legjobb szer a jókedv, gondtalanság, életvidámság, mert a betegség csak a borult embert meri megközelíteni.” (Krúdy Gyula)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Az okostelefon-használat adatait kutatják Szegeden

Hírek 2013. jan. 28.

Az okostelefonok webes adataira épül egy kétéves nemzetközi kutatás, mely a napokban indult Szegeden : a FuturICT.hu nevű program során először hasznos alkalmazásokat fejlesztenek ki, majd az azokat használók adatait elemzik.

Az 1,5 milliárd forintból megvalósuló program egy európai összefogás része, amelyben a kontinens szinte összes országa részt vesz. A magyar csoportot a Szegedi  Tudományegyetem vezeti, de a konzorciumban részt vesz az egyetem projektcége, a DEAK Zrt., a budapesti Műszaki Egyetem projektcége, a VIKING Zrt. és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem is – mondta el az MTI-nek Jelasity Márk, a projekt szakmai vezetője.
A szakember szerint a projektet az indokolja, hogy „jelenleg szinte mindenkinek egy elég erős számítógép van a zsebében okostelefon formájában”. Ezt használják az emberek a különböző webes szolgáltatásokra. Ennek következtében rengeteg adat keletkezik, amelyek magánvállalatoknál csapódnak le, és a cégek ezt arra használják, hogy saját szolgáltatásaikat optimalizálják. Ezt a hatalmas mennyiségű adatot a közjó szolgálatára is lehetne fordítani, kutatásokra, tudományos kérdések megválaszolására, például a járványok terjedésének modellezésére, követésére, a pénzpiacok működésének megfigyelésére, társadalmi folyamatok, például a katasztrófákra adott válaszok kutatására.
Első körben olyan hasznos okostelefon-alkalmazásokat dolgoznak ki, amelyek által a felhasználók bekapcsolódhatnak a kutatásba. A kinyert adatokat aztán speciális algoritmusok elemzik majd, megőrizve a felhasználók névtelenségét – mondta Jelasity Márk.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor