Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Londoni előrejelzés: a kínai gazdaság tíz év múlva szorosan felzárkózik Amerika mögé

Hírek 2012. dec. 26.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
London, 2012. december 26., szerda (MTI) – A kínai gazdaság összteljesítménye jelenleg nem sokkal több mint a fele az amerikai gazdaságénak, ám Kína ezen a mércén mérve tíz év múlva már szorosan felzárkózik az Egyesült Államok mögé – jósolták szerdán ismertetett távlati előrejelzésükben londoni szakelemzők.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja helyzetértékelését és hosszú távú prognózisát a világ legnagyobb gazdaságainak erősorrendjéről. Szerdai elemzésében a cég úgy becsülte, hogy a nominális kínai GDP-érték 2012 egészében 8249 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 15 643 milliárd dollár lesz, vagyis a kínai gazdaság teljesítménye az Egyesült Államokénak hozzávetőleg az 53 százalékát éri el az idén.
A CEBR londoni szakelemzőinek előrejelzése szerint azonban 2022-ben Kína hazai összterméke már 19 516 dollár lesz, az amerikai gazdaságban arra az évre prognosztizált 23 496 milliárd dolláros GDP-érték 83 százaléka.
A ház szerdai elemzése szerint az első három helyen a következő tíz évben sem változik a sorrend – vagyis a nominális GDP-érték alapján várhatóan 2022-ben is Japán áll majd a harmadik helyen -, ám a lassan növekvő nagy nyugat-európai gazdaságok sorra süllyednek vissza a vezető felzárkózó országok mögé.
A cég azt valószínűsíti, hogy Brazília az idei 7. helyéről tíz éven belül az ötödik helyre, India a 10. helyről a 4. helyre, Oroszország a 9. helyről a hetedikre jön fel az éves GDP-érték alapján, és mindhárom gazdaság megelőzi a jelenlegi 5., 6., illetve 8. helyezett Franciaországot, Nagy-Britanniát és Olaszországot.
A CEBR szerdai prognózisa szerint a nagy nyugat-európai gazdaságok közül a legnagyobb visszaesést valószínűleg Franciaország és Olaszország szenvedi el a következő évtizedben. A ház azzal számol, hogy a francia gazdaság négy hellyel a kilencedikre, Olaszország öt helyet veszítve a tizenharmadikra csúszik vissza.
Németország 2022-re az idei negyedik helyéről a hatodikra kerül, így a német gazdaságot a hazai össztermék alapján számolva India mellett várhatóan Brazília is megelőzi tíz éven belül – jósolják szerdai előrejelzésükben a CEBR londoni elemzői.
India a zömmel egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség legnagyobb gazdasága lesz, Nagy-Britannia pedig a CEBR távlati prognózisa szerint azzal vigasztalódhat, hogy jövőre vagy 2014-ben az örök rivális Franciaország elé kerül.
A közép-európai EU-tagállamok közül a CEBR által vizsgált 30 legnagyobb gazdaság listájára Lengyelország került fel. A ház előrejelzése szerint a lengyel gazdaság 2022-re öt hellyel, a jelenlegi 26-ikról a 21-ikre léphet előre, miután éves GDP-értéke az idei évre becsült 470 milliárd dollárról várhatóan 826 milliárd dollárra növekszik.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor