Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

Elkészült a szegedi ELI-projekt megvalósíthatósági tanulmányának tudományos része

Hírek 2012. okt. 30.

Elkészült az európai Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt részeként létrehozandó szegedi lézer-kutatóközpont megvalósíthatósági tanulmányának tudományos része – közölte kedden a megvalósíthatóságért felelős ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Lehrner Lóránt elmondta, hogy a közelmúltban ülésezett a munkában érintett tudományos munkacsoport a Szegedi Tudományegyetemen. Az Osvay Károly vezette nemzetközi összetételű munkacsoport áttekintette a tudományos és technológiai berendezések koncepcionális tervezésének állását, kialakította a megvalósíthatósági tanulmány tudományos részének végleges verzióját, valamint aktualizálta a következő hónapok feladatait. A folyamatban most a tervek független ellenőrzése következik – tette hozzá Lehrner Lóránt.
A szakember felidézte, hogy a projekt engedélyes tervei már a nyáron elkészültek, és azokat a hatóságoknak és a kormányhivatalnak be is nyújtották. „Folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Én azt látom, hogy normális ütemben zajlanak a tervezési eljárások” – közölte.
A kivitelezők kiválasztása azt követően kezdődhet meg, hogy megszületik az ELI-pályázat végső bírálata, és az engedélyes tervekből kiviteli tervek válnak. Ezt a szakemberek a jövő év elejére várják. A 2007-2013-as uniós támogatási időszakban mintegy 47 milliárd forint felhasználását tervezik. A beruházás első fázisában elkészülnek az épületek és a lézerberendezés, majd a következő tervezési időszakban ennek a berendezésnek a továbbfejlesztése valósul meg.
A beruházás első fázisa várhatóan 2015. december végére fejeződik be, a második fázisára pedig 2017 decembere a befejezési határidő. A beruházás előkészületi munkálatai, a tereprendezés már megkezdődött az egykori orosz laktanya területén, az építkezés várhatóan a jövő év második negyedévében indulhat el.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor