Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak (hagyományőrzően) európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Több mint ötezren mesélnek Nyíregyházán a magyar népmese napján

Hírek 2012. szept. 25.

Több mint ötezren regisztráltak már a magyar népmese napja alkalmából tartandó meseolvasásra Nyíregyházán, ahol pénteken, szombaton és vasárnap a kulturális központba, a Városi Galériába, illetve a Sóstói Múzeumfaluba várják a csodás, tanulságos történetek kedvelőit, gyermekeket, felnőtteket egyaránt.

Cservenák László, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy pénteken 11.00 órától maratoni meseolvasással tisztelegnek a magyar kultúra gyöngyszeme, a népmese előtt. A kezdésig várhatóan tovább emelkedik majd az önkéntes résztvevők száma.
A nyíregyházi kulturális intézményben szombaton meseudvart rendeznek be, mesejátékokat, bábelőadásokat szerveznek, sőt zenés, táncos műsorral és kézműves foglalkozásokkal teszik teljessé a mesés programot.
Szombaton és vasárnap népmesés rajzfilmeket vetítenek, mindenki újra láthatja gyermekkorának legnépszerűbb mozidarabjait.
Cservenák László tájékoztatása szerint a Városi Galériában a híres Kecskeméti Rajzfilmstúdió kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők. A tárlaton eddig még soha nem látott, egyedülálló összeállításban nézhetik meg a népmesei rajzfilmsorozatok jeleneteit és figuráit.
Kisgyörgy Tamás, a Sóstói Múzeumfalu közművelődési előadója közölte, hogy a nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzenben pénteken 10 és 15 óra között „nyitják meg az intézmény mesés ládikáit”. A mesenapon két magtárépület kapuját tárják ki, ahol vicces, szórakoztató és tanulságos történeteket zenés kísérettel hallgathatnak kicsik és nagyok. A mesélésbe természetesen a látogatókat is bevonják majd.
A múzeumfaluba kilátogatók „belekóstolhatnak” a kenyérkészítés és a falusi nagymosás régi munkafolyamataiba is, amelyek során egykor – amíg a kovász, a kenyértészta kelt, a dagasztás és a kemencébe vetés tartott, illetve a ruhákat kézzel dörzsölték, sikálták kefével – sok-sok mese elhangzott egykor.
A skanzenben őrzött valamikori nép sporteszközöket is kipróbálhatják a mesemondásban és mesehallgatásban „elfáradt” érdeklődők, így járhatnak például majd medvetalpon, gólyalábon, törhetnek diót, hajíthatnak köcsögfára.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor