Scroll To Top

A szegedi „üvegzsebes” balvezetés
12 évi „tiszta” mérlege 30 milliárd forintos hiány!
(A többi veszteséget még rejti a szoci szutyok...)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Nyitnak a szabadtéri színházak

Hírek 2012. jún. 05.

A kőszínházak zárását követően nyílnak a szabadtéri színházak, amelyek az idén is gazdag programmal várják a közönséget, számos kiegészítő programot is ajánlva látogatóiknak.

Gedeon József igazgató a Szabadtéri Színházak Szövetsége keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ebben az évben a Nemzeti Kulturális Alap ismét kiírta a kiemelt nyári fesztiválok pályázatát. Ez tavaly elmaradt, idén viszont a pályázati keret is emelkedett: a szabadtéri színházak összesen 218,5 millió forint támogatást kaptak.
Mint mondta, ennek ellenére mégsem nyerhetett mindenki támogatást, néhány színház – köztük az esztergomi várszínház, a zsámbéki színház és a zalai nyári színház – kiesett abból a szabadtéri színházi pályázati körből, amelybe korábban tartozott, átkerült a független színházakkal közös kategóriába, itt azonban még nem írták ki a pályázatot.
A szabadtéri színházak a módosított előadóművészeti törvény által meghatározott három új kategória közül nem kerülnek a kiemelt színházakéba, így 2013-tól pályázaton nyerhetnek támogatást az egyéb kategóriába kerülve, ahol számos különböző előadóművészeti szervezettel kell versenyre kelniük, és a támogatás nem garantált.
A Gyulai Várszínház igazgatójaként Gedeon József elmondta: összművészeti fesztiválra készülnek, opera, film, képzőművészet, koncert és tánc is szerepel programjukban. A Gyulai Várszínház nyári évada június 29-től augusztus 12-ig tart, a 49. évad is a Körös-völgyi sokadalommal nyílik. Az első előadás július 1-jén lesz: Erkel Ferencre emlékezve a zeneszerző ritkán hallható műveit tűzik műsorra. Négy új bemutatót tartanak: az első Füves könyvek címmel készül, a második a VIII. Shakespeare Fesztivál keretében lesz, fókuszában A vihar című darabbal; a drámát Szergej Maszlobojscsikov állítja színpadra, de a fesztiválon látható lesz Silviu Purcarete Vihar-rendezése is. A harmadik bemutató Székely János Mórok című műve, a negyedik a Chioggiai csetepaté, emellett vendégjátékok is szerepelnek a műsoron. Július 17-én megrendezik Gyulán a Népzenei és Világzenei Fesztivált, június 21-én pedig a XXI. Gyulai Vár Jazz Fesztivált világhírű muzsikusokkal, köztük a Dave Holland PRISM Quartettel.
Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója elmondta: a június 8-án nyitó Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon keresztül három helyszínen mintegy 120 programmal várja a közönséget. A nyitónapon a Városmajori Szabadtéri Színpadon az Abigél című produkció bemutatóját tartják, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje várja az érdeklődőket. Új helyszínként a Víztoronynál is lesz program, és színházi hajójárat is indul az előadásokra. A Margitszigeten a Báthory Erzsébet című musicalt, Az érinthetetlenek, a Zorba, a The Blues Brothers, valamint a Turandot című produkciót is láthatja a közönség. A városmajori színpadon a Rózsák háborúja és a Szerencsés flótás című művet tűzik műsorra. A fesztiválon a Karinthy Színház, a kaposvári színház és a szabadkai színház is fellép produkcióival.
Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója arról beszélt, hogy június 22. és 30. között 24. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amelyen 32 színtársulat 40 produkcióját láthatják a nézők. A Várszínházi Esték programsorozata június 29-én Az égigérő fa című táncos daljátékkal indul, de saját produkcióként szerepel a műsoron a Szegény gazdagok című darab is.
Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója arról számolt be, hogy az idén 30 éves színház négy bemutatót tart, köztük nyolc előadásban a Chioggiai csetepatét láthatják a nézők. Emellett az Akárki, az Isten előszobája és az Egy elsurranó patkány című produkciót is műsorra tűzik, amelyet Kristóf Ágota halálának évfordulója alkalmából mutatnak be.
A Szegedi Szabadtéri Játékok programját Fábián Barbara sajtóreferens mutatta be. A Dóm téren öt előadást láthat közönség: június 6-án a Jekyll és Hyde című musicalt, majd Novák Ferenc Hegyen-völgyön lakodalom című néptánc-produkcióját, júliusban – egy előadásban – a Parasztbecsületet és a Bajazzókat, augusztusban pedig Szarka Tamás Mária című musicaljét Vidnyánszky Attila rendezésében, a Mágnás Miskát pedig Alföldi Róbert színrevitelében. Emellett az újszegedi szabadtéri színpadon is várják a közönséget.
A Szentendrei Teátrumot képviselő Juhász Károly művészeti vezető a fiatalok felé való nyitást emelte ki. Csütörtök esténként felolvasószínházat, előadóesteket szerveznek, pénteken és szombaton este színházi előadásokat tartanak, a vasárnap pedig a gyerekeké. A programsorozatban, amely a Szentendre Táncegyüttes produkciójával kezdődik július 29-én, szerepel a Merlin, avagy isten, haza, család, a Kramer kontra Kramer, A vihar, A mizantróp, a Mert a mamának így jó, a Képmutatók cselszövése című előadás és Udvaros Dorottya Mégis szép című estje.
Horányi László, a Vár-Színház Esztergom ügyvezetője elmondta: állami és városi támogatás nélkül valósítják meg programjaikat, így saját bemutatót nem tartanak. Idén a központi szerepet a zene tölti be a programok között, de határon túli előadásokat is láthat a közönség.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor