Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Robert Fico: Meg kell változtatni a szlovák állampolgársági törvényt – Nocsak!

Hírek, Tótikumok 2012. márc. 24.

Robert Fico leendő szlovák kormányfő szerint Szlovákiában meg kell változtatni az állampolgárságról szóló, törvényt, mivel nem szabad, hogy a más országok állampolgárságát megszerzők elveszítsék a szlovák állampolgárságukat.

Egy dolgot kell megváltoztatnunk – világosan mondom – ez az állampolgársági törvény: nem szabad, hogy a más ország állampolgárságát megszerzők elveszítsék a szlovák állampolgárságukat. Az állampolgárság felvételét viszont lakhelyhez kell kötnünk” – mondta el Fico az Új szó című szlovákiai magyar napilap szombati számában vele készített interjúban. Hozzátette: ezt kivéve nem látja értelmét, hogy más, nemzetiségi jellegű témával foglalkozzon.
A Robert Fico előző kabinetje idején módosított – jelenleg hatályban lévő – szlovák állampolgársági törvény alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy aki más ország állampolgárságát felveszi.
Mivel a szlovák jogszabály jelenlegi formája nem tesz említést a szlovák állampolgárság elvesztésének okai és az érintett személy lakhelye közti összefüggésekről, a leendő szlovák miniszterelnök által jelzett törvénymódosítás csak egy olyan kivétel a jogszabályba való beiktatásával oldható meg, amely kimondaná, hogy szlovák állampolgárságukat – egy másik ország állampolgárságának felvétele esetén – nem veszítik el azok személyek, akik lakhellyel rendelkeznek abban az országban, ahol állampolgárságot szereztek. Egy ilyen kivétel megadása azonban nem érintené azokat a magyar állampolgárságot szerzett szlovákiai magyarokat, akik éppen annak köszönhetően jutottak magyar állampolgársághoz, hogy a vonatkozó magyar törvény nem köti magyarországi lakhelyhez a magyar állampolgárság megszerzését.
Robert Fico a lapinterjúban ismételten megerősítette: kormánya nem változtat a szlovákiai magyarok status quóján. Arra a kérdésre, hogy miként reagálnának arra, ha a kisebbségi szervezetek módosításokat indítványoznának a hatályos szabályokban, Robert Fico azt válaszolta: ez attól függ, mit kérnének.
A leendő szlovák kormányfő jelezte: feltételezi, hogy viszonylag hamar találkozni fog Orbán Viktorral.
„Már áprilisban, a lengyelországi V4-es kormányfői csúcson leülhetünk” – jelentette ki Robert Fico. Rámutatott: a szomszédság okán és amiatt, hogy Szlovákiában nagy arányban magyar kisebbség él, szükségesnek tartja a találkozót. Hozzátette: feltételezi, hogy a gazdasági és szociális kérdésekről fognak beszélgetni.
„Remélem, hogy Orbán úrral normális kommunikációs módot találunk, noha más világlátása van, mint nekem. Partnerként fogunk tárgyalni” – mondta el a szlovák kormányfői poszt várományosa.
A Malin-Zák Hedvig ügyével kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva Robert Fico annak a nézetének adott hangot, hogy szerinte ezt a témát nem jól „kezeli” a sajtó. Nem bizony! Sose hallottuk a rasszizmus és szélsőséges kirekesztés kifejezéseket! De még annál is kevésbé az elnézés-, meg a bocsánatkéréseket.
„A közvélemény nem is tudja, hogy ez jogilag már rég meg van oldva. A bűnüldöző szervek szerint az eset, úgy, ahogy Malina Hedvig leírta, nem történt meg. Az ügy ezzel lett lezárva, miközben a nyilvánosság azt hiszi, hogy az ügy kapcsán még mindig az alapkérdést oldják (meg)” – szögezte le Robert Fico. Rámutatott: ma a bűnüldöző szervek már csak azt a kérdést firtatják, hogy Malina Hedvig olyan információkat adott-e, amelyek alapján büntetőjogilag felelősségre lehet-e őt vonni.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Dr. Szabó László

Dr. Szabó László - a Szögedi Védegylet alapítója és elnöke, a 2019-es választás egyetlen tősgyökös szögedi polgármesteri jelöltje