Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Nem kell fizetnie a 2-es villamos kivitelezőjének: a bíróság szerint nem tehettek a késésről

Nem kell kötbért fizetnie a szegedi önkormányzat számára a 2-es villamos kivitelezőjének – döntött tegnap elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Szegedi Törvényszék. A bíróság ítélete szerint a városnak több mint hétmillió forint perköltséget kell kifizetnie.

Mint ismert, a villamos ügyében az önkormányzat indította a pert, mert nem készült el időben az új 2-es villamos pályája. Az eredeti szerződés szerint a villamosnak 2010. júniusában el kellett volna indulnia. A szerződést kétszer is módosították, így az átadási határidő 2010. szeptemberére tolódott ki. Mint azt minden szegedi tudja, a villamos végül alig egy hete, szombaton indult el.

Az önkormányzat a késedelem miatt összesen 417 millió forint kötbért követelt a kivitelező, három tagból álló konzorciumtól. A cégek tagadták, hogy a késedelem az ő hibájuk lett volna, ezért nem is fizették meg a kötbért, a város végül beperelte a kivitelezőket.

A tegnap kihirdetett ítélet indokolása szerint a kivitelező olyan objektív okok miatt késett az építkezéssel, amelyek nem róhatóak fel számára. Ilyen késedelem volt például, hogy amikor a kivitelező átvette a munkaterületet, az építkezést még nem tudta megkezdeni, mert a felújítás alatt álló 1-es villamosvonalat szintén késve adták át. Ugyancsak ilyen körülmény volt, hogy a Rókusi körúton egy nagynyomású vízvezeték nem abban a mélységben volt a talajban, mint ahogyan azt a közműtérkép jelölte. A vízvezetéket először le kellett süllyeszteni, és csak utána lehetett lefektetni azt a nagyfeszültségű elektromos kábelt, amelyből a villamos az áramot kapja.

A tárgyalás során előzőleg az igazságügyi szakértő arra is felhívta a figyelmet: számos olyan módosítást kellett végrehajtani a terveken, amelyek túlmutattak a kivitelező szerződéses kötelezettségén. Az igazságügyi szakértő kijelentette: az eredeti tervek alapján nem lehetett volna megépíteni a villamost. Az ítélet indokolásában a bíró is hivatkozott a tervekre, amelyeket pótlólagosan kellett elkészíteni. Mint mondta: a tervek elkészítése és a szükséges engedélyezési eljárások összesen hét hónapig tartottak.

Az igazságügyi szakértő egy korábbi tárgyaláson azt is elmondta: egy pótlólag megtervezett járda megépítése azért késett, mert a városháza illetékes bizottsága hét héten át „ült a papírokon”, mire eldöntötték, hogy melyik változat megvalósítását kérik a kivitelezőtől.

A feleknek tizenöt napjuk van a fellebbezésre. Az ítélethirdetés után a várost képviselő ügyvéd kijelentette: a helyhatósággal való egyeztetés után döntenek az esetleges fellebbezésről.

A  2-es villamos építése csak egy része a Szegeden zajló úgynevezett tömegközlekedési nagyprojektnek. Az új villamosvonal megépítése mellett felújították a meglévő 1-es, 3-as és 4-es villamosvonalakat és új szerelvényeket vásároltak. Elkészült egy új trolivonal is, a 10-es buszt kiváltó 10-es troli, ám itt a közbeszerzési eljárás során felfedezni vélt szabálytalanságok miatt még mindig késik az új vonalhoz szükséges járművek beszerzése.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor