Scroll To Top

„Jaj annak a népnek, amelynek a történelmét az ellenségei írják!” (Seneca)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Kilenc Nobel-díjassal emlékeznek Szent-Györgyi Albertre

Évfordulók, Hírek, Szegedikumok 2012. márc. 05.

Szent-Györgyi Albert idén hetvenöt éve vette át a Nobel-díjat

Kilenc Nobel-díjas tudós is előadást tart azon a négynapos rendezvénysorozaton, amely március 22-én kezdődik Szegeden, abból az alkalomból, hogy Szent-Györgyi Albert hetvenöt esztendeje vehette át a tudományos elismerést.

Vécsei László, az Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Kar dékánja a rendezvényről tartott  sajtótájékoztatón elmondta, Szent-Györgyi Albert az egyetlen olyan magyar Nobel-díjas, aki az elismeréshez vezető munkájának döntő részét hazánkban, Szegeden végezte.

A szegedi egyetem egykori rektora a tudományos kitüntetést 1937-ben „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársav-katalízis szerepének terén tett felfedezéseiért” kapta meg. Ezt követően érdeklődése az izomkutatás felé fordult, majd a kvantummechanika és az élőszervezetek működésével kapcsolatos kutatásokat végzett – közölte az akadémikus.

Szent-Györgyi Albert öröksége a mai napig meghatározó az egyetem számára: a természettudományi, orvosi és gyógyszerész-tudományi karon dolgozó nemzetközileg elismert vegyészkutatók „szellemi unokáinak” tekinthetők.

Varró András, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese közölte, a Nobel-díj odaítélésének évfordulója alkalmából rendezett konferencia elsősorban orvosbiológiai témákkal – kardiológiával, immunológiával, genetikával, neurobiológiával, gasztroenterológiával és a tuberkulózissal – foglalkozik. A tanácskozásra kilenc Nobel-díjas tudós fogadta el a meghívást, akik saját munkájukról, tapasztalataikról számolnak be a plenáris előadásokon.

A tudományos programokra eddig 29 országból több mint négyszáz előadó regisztrált, a rendezvényre összesen mintegy ezer külföldi kutatót várnak.

Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes tudatta, a rendezvény célja, hogy a tudományos eredményeket ne csak a szűk szakma, hanem a tágabb közönség is megismerhesse. Ezért nyílt fórumot is rendeznek, melyen harmadik-negyedik osztályos szegedi, zentai és szabadkai középiskolás diákok mutatják be a Nobel-díjas kutatók munkásságát.

A tudományos tanácskozást művészeti és kulturális programok kísérik, Szegeden koncertezik Szentpéteri Csilla zongoraművész, Varnus Xavér orgonista, Sebestyén Márta népdalénekes pedig a Duna Művészegyüttessel, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarával és a Szeged Táncegyüttessel ad közös műsort.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor