Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

Kampány a méhnyakrák megelőzéséért

Hírek 2012. febr. 29.

A méhnyakrák megelőzéséért indította el újabb népegészségügyi kampányát az egészségügyi államtitkárság. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapjára feltett videointerjújában kiemelte: a méhnyakrák megelőzhető, e betegség következtében Magyarországon mégis évente négyszáz nő veszti életét, mert nem vett részt időben szűrésen.
Kitért arra, hogy a méhnyakrákot okozó vírus egyes törzsei ellen védőoltás is van. Ezt jelenleg az egészségbiztosító ugyan nem finanszírozza, de sok önkormányzat vállalja a rizikócsoportba tartozó nők beoltatásának költségeit – tette hozzá.
Az ÁNTSZ honlapján az olvasható: Magyarországon a méhnyakrák a mellrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 éven aluli nők körében. Azokban az országokban, ahol a nők rendszeresen – háromévente – részt vesznek szűrővizsgálatokon, a méhnyakrák-megbetegedés teljes visszaszorulásáról beszélnek. Magyarországon a méhnyakrák okozta halálozás gyakorisága mintegy háromszor magasabb az európai országok átlagánál.
A méhnyakrák nemcsak az idősebb nők betegsége, nem ritka, hogy húszas, harmincas éveikben járó nőknél diagnosztizálják a betegséget. Magyarországon évente mintegy 1000-1200 új méhnyakrákos megbetegedést regisztrálnak.
Az ÁNTSZ szerint a rendkívül rossz megbetegedési és halálozási adatok oka egyértelműen az, hogy szervezett szűrésen a 25-65 éves nők csupán öt-tíz százaléka vesz részt, a nőgyógyász szakorvosok általi szűrési lehetőséget is csupán a nők negyven százaléka veszi igénybe. Márpedig azoknak a nőknek, akik nem vesznek részt szűrésen, akár háromszor nagyobb az esélyük, hogy kialakuljon náluk a betegség.

(MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor