Scroll To Top

Épített értékeiben él a Nemzet.
A hazafiság minimuma épület-örökségünk védelme.

Nem az al-Kaida támadt a magyarokra Etiópiában

Hírek 2012. febr. 07.

Bár az Etiópiában elfogott terroristák tagjai az al-Kaida terrorszervezetnek, e bűnözők nem hozhatók összefüggésbe azzal a támadással, amelyben magyar kutatókat is megöltek – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).

A TEK az etiópiai hatóságok tájékoztatására hivatkozó közleményében azt írta: a napokban Etiópiában elfogott terroristák az al-Kaida terrorszervezet tagjai, de az elfogott bűnözők nem hozhatók összefüggésbe a magyar kutatókat ért támadással. A közlés szerint továbbra is nagy erőkkel keresik azokat a támadókat, akik két magyar állampolgárt megöltek és többeket megsebesítettek.

A Prensa Latina kubai hírügynökség – az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének közleményére hivatkozva – kedden jelentette, hogy elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai turisták támadóit, de ezt az információt sem a magyar Külügyminisztérium, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni. A kubai hírügynökség azt tudatta, hogy etióp szervek nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik, de megjegyezték, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.

Mint arról a szögedöm.hu is beszámolt, január közepén Etiópiában támadás ért egy turistacsoportot, amelynek több szegedi tagja is volt. A támadók két magyart, két németet és egy osztrákot megöltek, két németet és két etiópot túszul ejtettek, többeket megsebesítettek. Az lehunyt áldozatok között volt a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült. A támadás Etiópia egyik turistalátványosságánál, az Erta Ale vulkánnál történt. A túlélők elmondásuk szerint éjszaka lövöldözésre, kiabálásra riadtak, majd két fegyveres kizavarta őket az alvóhelyükről. Felsorakoztatták őket, és lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A támadást korábban magára vállalta egy afar lázadócsoport, az Arduf. A szervezet azonban csak a túszejtést ismerte el, illetve azt, hogy tűzharcba keveredtek az etióp hadsereg egy egységével. Az Arduf szerint a magyarokat az etióp katonák lőtték le.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor