Scroll To Top

A magyarellenes terror legfőbb oka a meggyávult magyar ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Hazaszállították az etiópiai áldozatokat – TEK: Nem hibáztak a kutatók

Hírek 2012. febr. 01.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTIA jelenlegi információk szerint nem hibáztak az Etiópiában megtámadott, részben magyarokból álló turistacsoport tagjai – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. A kutatók ugyanis nem egy elhagyatott helyre merészkedtek be, hiszen a táborban korábban már sokan megfordultak. A tábornok elmondta, a csoport tagjai vittek magukkal fegyveres kísérőt, de lehet, hogy nem eleget.
A TEK főigazgatója hangsúlyozta: napi kapcsolatban állnak a helyi szervekkel, és ha lesz információ az elkövetőkről, akkor arról tájékoztatják a közvéleményt. Nem tudni azonban, hogy a helyi csoportok között milyen összefonódások vannak.
Az etiópiai támadás magyar halottjait szerda reggel szállították haza.
Hajdu János a sajtótájékoztatón megköszönte a magyar Külügyminisztérium, valamint a cseh, a német és az osztrák diplomáciai testület munkáját és segítségét. Úgy fogalmazott, példátlan uniós együttműködés volt Etiópiában.

Szerda reggel hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Mint írta, Orbán Viktor miniszterelnök utasításának megfelelően az etiópiai terrortámadás magyar túlélőinek hazautaztatását követően szerda reggel a merényletben elhunyt két magyar állampolgár holttestét is hazaszállították.
A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép reggel kilenc óra előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását. Hajdu János ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a két áldozat földi maradványait az Igazságügyi Orvostani Intézetbe szállították, ahol már elkezdődtek a vizsgálatok. A holttesteket ezután adhatják ki a családoknak – tette hozzá a főigazgató.
A január 17-én, egy turistacsoportot ért támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét. Szijjártó Péter az Interpol etiópiai irodájának hivatalos bejelentését ismertetve akkor azt közölte, hogy két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg fegyveresek; egy magyar könnyebben megsérült, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz elmenekült.
A támadásról a TEK vezetője haladéktalanul értesítette, majd a fejleményekről folyamatosan tájékoztatta az akkor Strasbourgban tartózkodó Orbán Viktort. A kormányfő utasítást adott Martonyi János külügyminiszternek és a TEK főigazgatójának, Hajdu Jánosnak, hogy mielőbb gondoskodjanak a magyarok megfelelő ellátásáról és hazautaztatásáról.
Az etiópiai terrortámadás három magyar túlélője január 20-án érkezett Budapestre. A sérült magyar állampolgárt egy fővárosi kórházba szállították, a két sértetlen utas, valamint a csomagok Magyarországon belüli hazaszállításáról is a TEK gondoskodott.
A túlélők beszámolója szerint Szabad Gábor életét megmenthette volna az időben érkező orvosi segítség.
Január 21-i keltezésű közleményében az Afar Forradalmi Demokratikus Egységfront (ARDUF) nevű mozgalom vállalta magára a támadást, amelyben életét vesztette két magyar, két német és egy osztrák turista. Közölték, hogy németek vannak fogságukban, de azt cáfolták, hogy nyugatiakat öltek meg. Szerintük a turistákat az etióp hadsereg katonái gyilkolták meg. (MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor