Scroll To Top

Mindent szabad ma Európában...
csak európai módon gondolkodni meg élni
nem !!!

Gyógyszerfelírás: februártól írásban is közlik, mennyit spórolhatunk

Hírek 2012. febr. 01.

A gyógyszertárban kapott blokkra február elsejétől azt is ráírják, hogy a kiváltott készítménynél lett volna olcsóbb, így a betegek szembesülhetnek azzal, mennyit spórolhattak volna. Az egészségügyi államtitkárság közölte: szerdától a gyógyszerészeknek írásban is tájékoztatniuk kell a beteget, ha az általa kért gyógyszer helyettesíthető olcsóbb készítménnyel.
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke az MTI-nek korábban elmondta: a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknek eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek. Február elsejétől viszont, ha a beteg azt mondja, hogy ragaszkodik a drágább gyógyszerhez, akkor a patikusnak dokumentált módon, tehát írásos formában kell tájékoztatnia a beteget, aki így szembesülhet azzal: ha elfogadta volna az olcsóbb készítményt, azzal mennyit spórolhatott volna. Hankó Zoltán szerint kézenfekvő, hogy az olcsóbb készítmény térítési díja a blokkon jelenjen meg, és ne kelljen egy külön papírt adni a betegnek.
Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője az MTI-nek korábban azt mondta: egy blokkról egyes gyógyszerek esetében akár két-háromezer forint felesleges kiadást is le lehet majd olvasni. Hozzátette: a cél az, hogy még nagyobb teret adjanak a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszerek elterjedésének, a gyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki, amely a beteg és a biztosító számára is a legjobb. (MTI)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor