Scroll To Top
2017. Jégbontó Hava (Február) 21.-e - Eleonóra, Péter neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Az anyanyelv nemzetközi napja.

Magyarok vagyunk és szögediek,
Kirekesztők kíméljenek!

Szeged a halott Város

Istennő a hónap műtárgya

Hírek 2012. jan. 25.

Valószínűleg egy istennőt ábrázol az az edény, amely a hónap műtárgya a Móra Ferenc Múzeumban. Az m43-as autópálya ásatásán találták meg a több mint hétezer éves edényt, amely a vallási rítusok és varázslás fontos kelléke lehetett – írja a museum.hu.
A régészek Maroslele határában bukkantak az edénytöredékre még 2008-ban. A szoborszerű alak alsó, derék alatti részét találták meg, mely nincs részletesen kidolgozva: készítője két bütyökkel emelte ki a test hátsóját, illetve V-alakú bevágással hangsúlyozta a női nemiséget. Az üreges belsejű különleges edényt Kr.e. 5300 körül készíthették.
A maroslelei lelethez hasonló kultuszszobrok igen ritkák, noha több ezer évvel ezelőtt fontos rituális jelentőséggel bírtak. A hónap műtárgya valamilyen női istenséget, félistent, papnőt vagy szellemet ábrázolhat, a varázslás és vallás fontos kelléke lehetett, a társadalmi rítusok elengedhetetlen része volt.
A hónap műtárgyát a Móra Ferenc Múzeum bejárati csarnokában tekinthetik meg a látogatók január 24-től.Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

GKriszta