Scroll To Top

A konzumidiótizmus jegyében : Arcunk eltakarásával védekezhetünk a friss levegővel szemben ! (Sz.)

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Mennyországból pokol – megszólaltak az etiópiai támadás túlélői

Hírek 2012. jan. 23.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTIAz Erta Ale vulkán délután maga volt a mennyország, reggelre pedig pokollá változott – ezt Puskás Irén, az etiópiai támadás egyik túlélője mondta. A túra résztvevői elmondták: az időben érkező orvosi segítség megmenthette volna Szabad Gábor életét. A magyarok szálláshelyén egyébként több katona is volt, mert több turistacsoport is tartózkodott a táborban, és mindegyikhez két fegyveres kísérőt adtak az utazást engedélyező hatóságok.
Puskás Irén férjével, a túrán szintén részt vevő Winter Zoltánnal tartott sajtótájékoztatót hétfőn. Itt a történtekkel kapcsolatosan azt mondták: vasárnap esti közleményük lényegében mindent tartalmaz.
Kérdésre válaszolva ugyanakkor elárulták: a kunyhójukba berontó két fegyveres botokkal ütlegelte őket, miközben kiterelték őket a szálláshelyül szolgáló kunyhók elé. Elmondták azt is: csak azt a két támadót látták, aki az ő kunyhójukba rontott be, a többit nem, mert egyrészt a kunyhók szétszórtan helyezkedtek el, másrészt sötét volt. Emiatt nem tudták megmondani, hogy a támadók egyenruhát viseltek-e, vagy egyformák voltak-e a fegyvereik. Winter Zoltán véleménye szerint ugyanakkor szervezetlennek tűnt a csapat olyan értelemben, hogy nem ugyanúgy viselkedtek a különböző turistákkal. Volt olyan, ahol értékeket is elvittek, volt olyan ahol túszt ejtettek, volt olyan, ahol senkinek nem görbült haja szála sem.
Puskás Irén és Wintre Zsolt elmondták: összesen 21 turista tartózkodott akkor abban a táborban. Ez több, hat-hét fős csoportot jelentett.
A fegyveres kísérők a támadás után rádión próbáltak segítséget kérni az etióp hadseregtől, sikertelenül, bár a katonák folyamatosan azzal hitegették őket, hogy hamarosan érkezik egy helikopter. Eközben a magyarok egy olasz turista segítségével próbálták életben tartani Szabad Gábort, aki eleinte irányította is társait, hogy miként kell ellátni sérülését. Az utastársak a vérzését csillapították, folyadékkal itatták, illetve Szabad Gábor orvosi felszereléséből származó speciális fóliával melegítették.
A tényleges segítség végül azután érkezett meg, hogy a német csoport vezetője műholdas telefon segítéségével el tudta érni a német nagykövetséget. Ezután érkezett meg értük egy etióp felségjelű helikopter, amelyen a három fős etióp nemzetiségű személyzet és a szintén etióp ápolók mellett egy német katona volt. A sérült és sértetlen túlélők biztonságba juttatásáról a német és a cseh nagykövetség gondoskodott, az országba érkezésük után pedig a magyar Terrorelhárító Központ munkatársai segítették a magyarokat.
Mint arról többször is beszámoltunk, a múlt hét elején támadás ért egy turistákból álló csoportot Etiópia északi részén, az Afar tartományban. A támadásban két magyar, két német és egy osztrák utazó vesztette életét, egy magyar megsérült, két németet és két etiópot pedig elraboltak. A magyar turisták szegediek voltak, a két elhunyt, Fábián Tamás és Szabad Gábor a Szegedi Tudományegyetem munkatársaiként dolgoztak.
A támadást időközben magára vállalta egy etiópiai lázadócsoport.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor