Scroll To Top

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Saturnalia ünnepe az Aquincumi Múzeumban

Hagyomány 2013. dec. 06.

Az antik hagyományok elevenednek meg Saturnalia ünnepén, december 8-án, a budapesti Aquincumi Múzeumban.

A múzeum és az Aquincum Baráti Kör Saturnusnak, a mezőgazdaság és az idő ősi urának vidám ünnepét, a modern karácsony ősét ünnepli ezen a napon – közölte a múzeum az MTI-vel.
Az ingyenes rendezvényen az érdeklődők vezetéssel tekinthetik meg a romkertet, és megszólal az egyedülálló aquincumi orgona Kemény Kinga orgonaművész közreműködésével. A gyerekek Halmágyi Sándor színművész irányításával az Állatmesék című darabot jelenítik meg de kézműves termékeket is készíthetnek.
A múzeum összegzése felidézi, hogy az ősi Saturnalia alatt szünetelt a bíráskodás, elhalasztották a kivégzéseket, tilos volt hadat üzenni és szünetet tartottak az iskolákban is. Az ünnep állami, kultikus elemének számító nyilvános áldozat végén hangzott el az „Io Saturnalia!” felkiáltás, amellyel elkezdődött az ünnepség vidám része.
E napokon a lakosság megpróbálta az élet minden örömét kiélvezni: megajándékozták egymást, a lakomákon szolgáikkal együtt étkeztek és kisorsolták az ünnep királyát, aki tréfás, gyakran kínos parancsokat osztott „alattvalóinak”.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor