Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /USER/minienergia/szegedem.hu/www/wp-load.php:65) in /USER/minienergia/szegedem.hu/www/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Szögedöm.hu http://szegedem.hu Szögedöm.hu - A szögediek hangja Mon, 11 Dec 2017 20:49:00 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.3.1 Gyurcsányt az ájulás kerülgette http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/12/11/gyurcsanyt-az-ajulas-kerulgette/ http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/12/11/gyurcsanyt-az-ajulas-kerulgette/#comments Mon, 11 Dec 2017 19:52:09 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38880 ]]>

Az alábbiakban olvasható beszámoló még soha sehol nem látott napvilágot, bár egyes részleteit egy két beavatott talán ismerhette. A szerző, aki éveket töltött el az Európai Unió fővárosában, személyes tapasztalatait, oknyomozó munkájának eredményeit foglalta össze e rendkívül értékes dokumentumban. 

“Gyurcsánt az ájulás kerülgette”

Akik ismerik Gyurcsány Ferenc egykori magyar miniszterelnök politikai pályafutásának igaz történetét, azok számára meghökkentő, hogy az MSZP és a balliberális oldal még mindig tőle várja a “megújulást”. A baloldal számára Gyurcsány Ferenc ma is hiteles politikus, akinek megvan a képessége és ereje, hogy maga köré gyűjtse az MSZP megmaradt híveit és az egykori állampártot ezzel, vagy más névvel sikerre vigye. Maga Gyurcsány Ferenc is hisz ebben, olyannyira, hogy próbálja önmagát Orbán Viktorhoz mérni. Demokratikus Koalíciós platformot szervez, blogját a magukat mérvadónak tartó balliberális médiumok, mint a Messiás megnyilatkozásait idézik.

Gyurcsány Ferenc európai szintű politikus azonban nem létezik többé. Véglegesen kiírtá magát az európai politikából. Elérte, hogy soha többé nem léphet európai porondra. Jelenleg az egyetlen olyan európai politikus, aki az unióban “persona non grata”.

Hazudós puma

Már hatalomra kerülésének körülményei is sajátosak voltak. Az a jól előkészített puccs, amivel az SZDSZ hathatós támogatásával magához ragadta elődjétől a miniszterelnöki bársonyszéket, sokkal inkább hasonlított a jól ismert dél-amerikai módszerhez, semmint valamiféle európaihoz. Európa vezető politikusai egy pillanatra felkapták a fejüket, de kisebb dolguk is nagyobb volt annál, semhogy egy ilyen eseményre hivatalosan reagáljanak. Arra számítottak, hogy az európai politikai terepen bátortalanul mozgó, az uniós politikákban nehezen kiigazodó, helyenként iskolásan viselkedő Medgyessy Pétert egy energikus, kemény döntések meghozatalára képes, rátermett fiatal politikus váltja fel.

Úgy tűnt, nem csalódnak, hiszen azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc 2004 szeptemberében átvette a magyar kormány irányítását, hirtelen beindult, sőt “dübörögni” kezdett a magyar gazdaság. Sorra jelentek meg a balliberális médiában a magyar gazdaság sikereiről szóló beszámolók, olyannyira, hogy 2005-ben Káka János azt nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy “ha Szlovákia azt mondja, hogy ő a tátrai tigris, akkor Magyarország a pannon puma”. A nemzetközi pénzintézetek és hitelminősítők, sőt a piac sem igazolta azt a boom-hangulatot, ami a magyar kormány kommunikációjában eluralkodott, de csöndben maradtak, hangjukat sem hallatták, hagyták, hogy a Gyurcsány-kormány folytassa ócska kommunikációs bűvésztrükkjét.

A legnagyobb bűnt mégis az Európai Unió követte el. Az Európai Tanács rendeletének megfelelően a tagállamoknak minden évben be kell nyújtaniuk aktualizált makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseiket, az úgynevezett konvergenciaprogramot. A pénz-és gazdasági ügyekért felelős spanyol szocialista biztos, Joaquín Almunia nyomására azonban a Bizottság megengedte Magyarországnak, hogya magyar gazdaság állapotát bemutató jelentését tavasz helyett a magyar parlamenti választások után, szeptemberben nyújtsa be. Ezzel az Európai Bizottság a Gyurcsány-kormány cinkosává vált, alapvetően befolyásolva a 2006. áprilisi parlamenti választásokat, amit így újra az MSZP nyert meg.

Gyurcsány Ferenc azonban nem tudta maradéktalanul élvezni a győzelmét. Hihetetlen teher nyomta a vállát. A konvergenciaprogram késleltetett beadása mögött ugyanis egy titkos megállapodás húzódott meg, ami máig nem került nyilvánosságra: 2006 tavaszán, még a választások előtt az Európai Bizottság kézhez kapott egy konvergencia-programot, amelyben a lüktető magyar gazdaságnak megfelelő adatok szerepeltek.

Almunia megkérte Gyurcsány Ferencet, keresse őt fel Brüsszeli irodájában. Gyurcsány magával vitte két miniszterét is, de Almunia ragaszkodott a négyszemközti megbeszéléshez, amin még a tolmácsok sem vehettek részt. Megbízható információink szerint a pénzügyi biztos kertelés nélkül kiterítette lapjait:

- Miniszterelnök úr, miért kívánják önök hamis adatokkal megtéveszteni az EU-t?

Gyurcsány elhűlt, de védekezett:

- Biztosíthatom, hogy a benyújtott adatok valódiak.

Almunia ekkor benyúlt íróasztalának fiókjába és egy hatalmas dossziét tolt a magyar miniszterelnök elé.

- Mi ez? -kérdezte Gyurcsány.

- A csalásaik gyűjteménye. Tudja, miniszterelnök úr, amióta a görögök hasonló trükkel jutottak be az eurózónába, már nem bízunk semmit a véletlenre. Van nekem egy 12 főből álló csapatom, amely arra specializálódott, hogy a csalásokat leleplezze. A magyar minisztériumokban folyó uniós ellenőrzésen a csoport tagjai is részt vettek. Az eredmény ebben a dossziéban található. A csoport vezetője még azt is elmondta, nem volt nehéz dolguk, hiszen a magyar kormány olyan trükközéseket alkalmazott, amelyekkel itt, Nyugat-Európában a nagyvállalatok éltek úgy húsz-harminc évvel ezelőtt, és amelyek olyan átlátszóvá váltak az idők folyamán, hogy ma már errefelé nem használja senki.

Gyurcsányt állítólag az ájulás kerülgette.

- Mi legyen most? – kérdezte.

- Két lehetőséget látunk – mondta Almunia. – Az egyik, hogy az EU nyilvánosságra hozza, hogy önök alaposan meghamisították a makrogazdasági adatokat. Ebben az esetben azonban szankciót is kell alkalmaznunk, meg kell vonnunk Magyarországtól az uniós támogatásokat.

- Ez végzetes lenne – felelte Gyurcsány. – Mi a másik lehetőség?

-A másik lehetőség, ha ön vallja be, hogy manipulálták az adatokat, beismeri, hogy a csalásokat önök követték el. Magyarul, elismeri, hogy hazudtak nekünk.

- De hogyan? – csattant fel Gyurcsány.

- A kivitelezés módját önre bízom. De mihelyst napfényre kerül, hogy a magyar gazdaság milyen helyzetben van, ön azon nyomban nekikezd a gazdaság helyreállítását célzó reformoknak. Meg kell értetnie a magyarokkal, hogy nincs többé szocializmus, az állam már nem képes eltartani őket, a maguk lábára kell állniuk, önellátókká kell válniuk.

Gyurcsány nyomban elfogadta a feltételeket. Egyetlen kérés e volt, hogy mindezt a választások után tehesse meg. Almunia bólintott. A találkozó véget ért.

E négyszemközti találkozó után sajtótájékoztatóra várták a brüsszeli magyar újságírók Gyurcsány Ferencet Magyarország állandó EU-képviseletén. A konvoj meg is érkezett, de az első limuzin, amiben Gyurcsány ült, váratlanul kivált és a képviselet garázsába kanyarodott. A sajtótájékoztatóra csak Draskovics Tibor és Bajnai Gordon ment be.

JEAN-CLAUDE JUNCKER TUDOMÁST SZERZETI ARRÓL, MIT MONDOTT BUDAPESTEN A KORMÁNYSZÓVIVŐ. VÉRBELI POLITIKUSKÉNT SOHA NEM ÉREZTETTE, DE NEM TUDTA MEGBOCSÁTANI GYURCSÁNYNAK, HOGY HAMIS MONDATOKAT ADOTI A SZÁJÁBA 

Az igencsak rövidre sikerült -tájékoztató után mindenki visszaült akocsikba, amikor felemelkedett a garázs ajtaja, a limuzin a magyar miniszterelnökkel ismét a konvoj élére állt és gyorsan elhajtott a repülőtér irányába. Az újságírók csak egy pillanatra láthatták a limuzin hátsó ülésén gubbasztó és gondterhelt miniszterelnököt. Gyurcsány olyan ideges volt a találkozó után, hogy nem mert az újságírók szemébe nézni.

A sajtótájékoztató résztvevőinek nyomban szöget ütött a fejébe, hogy valaminek történnie kellett, ám arra a kérdésre, hogy mi történt valójában a négyszemközti találkozón, válasz nem ékezett. Gyurcsány abban reménykedett, a titkos megállapodás soha nem kerül napvilágra. Csakhogy Almunia nem a saját szakállára cselekedett, lépését egyeztette a Bizottsággal és a Tanáccsal is. Az eredményről pedig írásban kellett beszámolnia. Az irat szigorúan bizalmas besorolást kapott, de Brüsszelben nincsenek titkok. A mindig teli brüsszeli sörözök, és az uniós esti fogadásokon felszolgált pezsgő sok uniós közalkalmazottat szóra bír… Legyen elég itt ennyi.

Trükk hátán trükk

Az egyezség megköttetett. A tavasszal benyújtott és hamis adatokat tartalmazó programot a Bizottság hivatalosan visszaküldte “átdolgozásra”. A határidőnek 2006 szeptemberét határozták meg.

Miután megnyerte a választásokat, Gyurcsánynak azon kellett, törnie a fejét, hogyan váltsa valóra ígéretét. Ekkor eszelhette ki Ösződőt. A nagy vihart kavart beszéd május 26-án hangzott el. A felvételt feltehetően maga Gyurcsány rendelte meg. De az anyag egyelőre dobozban maradt, Gyurcsány biztos akart lenni abban, hogy a Bizottság szeptemberben elfogadja, és nem dobja ismét vissza az immár igazi adatokat, vagyis az igen hervasztó számadatokkal teli, a romokban heverő gazdaság képét tükröző beszámolóját.

Az átdolgozott program augusztus végére készült el, és Gyurcsány szeretett volna visszajelzést kapni egy befolyásos uniós politikustól, mielőtt benyújtja a Bizottságnak. Választása Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökre, az eurózóna elnökére esett. Repülőgépet bérelt, és villámlátogatásra Luxemburgba repült.

A találkozó eredményéről már Budapesten számolt be László Boglár, Gyurcsány sajtófőnöke:

-Pozitívak az euróövezeti országok miniszteri csoportját irányító Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök-pénzügyminiszter első reakciói a módosított magyar konvergenciaprogram fő intézkedéseit, a pályát és az irányokat tekintve. A luxemburgi miniszterelnök az átdolgozott konvergenciaprogram minden egyes szavával egyetért. Juncker egyetlen pontban sem fogalmazott meg kritikát a programmal összefüggésben.

Néhány Brüsszelbe akkreditált újságírónak feltűnt, hogy nem volt közös miniszterelnöki tájékoztató. A diplomácia alapszabályai szerint, ha két miniszterelnök megállapodik valamiben, akkor közösen áll ki a sajtó elé, és úgy számol be a tárgyalás eredményéről, hogy a másik is hallja. Ha nincs közös sajtótájékoztató, akkor nincs megállapodás sem.

Az egyik újságíró történetesen kíváncsi volt, milyen az a konvergenciaprogram, aminek Juncker a pénzügyekben igen kemény álláspontot képviselő luxemburgi miniszterelnök “minden egyes szavával egyetért”. Nem volt rest és felhívta telefonon a Külügyminisztériumot. Arra kérte az illetékeseket, hogy a programot angol nyelven juttassák el szerkesztőségéhez. A Külügyminisztérium közölte, a program egyelőre csak magyar nyelven létezik. Az újságíró azonnal felhívta Juncker kabinetfőnökét és azt kérdezte tőle:

- Mondd, mikor tanult meg a főnököd magyarul?

- Miért kellene az én főnökömnek magyarul tudnia? – hűlt el a kabinetfőnök.

- Ha a főnököd egyetért a magyar konvergenciaprogram minden szavával, akkor kell tudnia magyarul, nem igaz?

- Az történt – magyarázta a kabinetfőnök -, hogy a főnökömet felhívta a magyar miniszterelnök, aki közölte, szeretné ismertetni a beadandó programot. A főnököm udvarias ember, azt válaszolta: gyere. Gyurcsány megérkezett, elkezdte mesélni, mi minden lesz a programban. A főnököm türelmesen meghallgatta, majd azt mondta: amit most itt előadsz. így első hallásra jól hangzik, de az állásfoglalással megvárnám, amíg hivatalosan benyújtjátok a Bizottsághoz, és a Bizottság alapos tanulmányozás után állást foglal. Ezzel meg is köszönte a látogatást.

Juncker természetesen tudomást szerzett arról, mit mondott Budapesten a kormányszóvivő. Vérbeli politikusként soha nem éreztette, de nem tudta megbocsátani Gyurcsánynak, hogy hamis mondatokat adott a szájába. Gyurcsány ezzel az EU egyik legbefolyásosabb politikusánál játszotta el a hitelét.

A NÉMET KANCELLÁRIA ÍRÁSBAN VOLT KÉNYTELEN CÁFOLATOT KIADNI: ‘A TÉMA, AMIRŐL A MAGYAR MINISZTERELNÖK AZT ÁLLÍTOTTA, HOGY MERKEL ASSZONY JÓVÁHAGYÁSÁT ADTA RÁ, A TALÁLKOZÓN SZÓBA SEM KERÜLT .. ‘ 

De nem tanult belőle. Nem sokkal később képes volt ugyanezt eljátszani Merkellel is. Megbeszélésüket követően egyedül nyilatkozott a találkozóról, és olyan mondatokat adott a német kancellár szájába, mely mondatok soha nem hangzottak el. A német kancellária írásban volt kénytelen cáfolatot kiadni: “A téma, amiről a magyar miniszterelnök azt állította, hogy Merkel asszony jóváhagyását adta rá, a találkozón szóba sem került … ”

Merkel volt a következő uniós politikus, aki számára a magyar politikus véglegesen szalonképtelenné vált.

Forradalmi technikák

2006. szeptember 17-én a Magyar Rádió lejátszotta az őszödi beszéd jól megszerkesztett változatát. A MR elnökét információink szerint maga Gyurcsány kérte meg, természetesen a legnagyobb titokban, a beszéd közzétételére. A botrány azonnal kitört. Az országban elszabadultak az indulatok, a becsapott, félrevezetett emberek joggal követelték, hogy Gyurcsány tűnjön el a színről. A levegő forrongott, félő volt, hogy kitör a forradalom.

Almunia az irodájába kérette a brüsszeli magyar újságírókat:

- Amint értesültek róla, a magyar gazdaság nagyon rossz állapotban van. Ahhoz, hogy talpon tudjon egyáltalán maradni, nagyon szigorú megszorításokra lesz szükség. Ez súlyosan fog érinteni bizonyos társadalmi rétegeket. Arra kérem önöket, hogy tudósításaikkal igyekezzenek megértetni nézőikkel, olvasóikkal, hogy ezekre a megszorító intézkedésekre elkerülhetetlenül szükség van, különben a magyar gazdaság összeomlik. Kérem, kérjék meg a magyarokat, hogy bírják ki azt a kis időt, amíg a magyar gazdaság teljesítménye javulni nem fog. Higgyék el, a magyarok ezt követően sokkal jobban fognak élni, mint korábban.

- Elég forradalmi a hangulat odahaza – válaszolta az egyik tudósító. – Mi történik, ha a megszorító intézkedések miatt forradalom tör ki az országban?

Almunia a következőt felelte:

- Erre számítani lehet. De Nyugat-Európában ismertek azok a technikák, amelyekkel az ilyen helyzeteket kezelni lehet, és biztos vagyok benne, hogy az önök miniszterelnöke is ismeri ezeket a technikákat.

Szívből reméljük, hogy Almunia ajánlott technikái között nem szerepelt az véres utcai terror, amivel Gyurcsány Ferenc inkognitóba burkolózó rendőrei 2006. október 23-án felléptek a békés tüntetőkkel szemben. Az ilyen “technikák” ugyanis Nyugat-Európában teljesen ismeretlenek. Ilyen eszetlen mészárlásra az EU nem adhatott felhatalmazást.

Gyurcsány dühödten kirohant a teremből.”

Hogyan alázta meg Nicolas Sarkozy a bukott magyar kormányfőt? Mi pecsételte meg végleg Gyurcsány Ferenc sorsát? A szerző, aki éveket töltött el az Európai Unió fővárosában, személyes tapasztalatait, oknyomozó munkájának eredményeit foglalta össze e rendkívül értékes dokumentumban.

Az őszödi beszéd elhangzásának másnapján, 2006. szeptember 18-án hétfőn, az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján, akkor még mit sem tudva a háttéralkuról, feltettem a kérdést Barroso szóvivőjének:

- Milyen lépéseket tervez az Európai Bizottság azt követően, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével kiderült, a magyar kormány és annak miniszterelnöke súlyosan becsapta nemcsak a magyar polgárokat, hanem az EU-t is. Terveznek-e valamiféle szankciót Magyarország ellen?

- Az ön által említett beszédről az Európai Bizottságnak nincs hivatalos értesülése. Ami pedig az erről szóló híradásokat illeti, az Európai Bizottság nem olvas magyar újságokat és nem kommentál sajtóértesüléseket.

A fideszes EP-képviselők sem jutottak bővebb információhoz. A Bizottsághoz intézett hivatalos levelükre az a válasz érkezett, hogy “a beszéd hangneme, valamint annak tartalma Magyarország belügye, ami kívül esik az Európai Bizottság hatáskörén”.

Az EU tartotta magát a titkos megállapodáshoz, és elégtétellel nyugtázta, hogy Gyurcsány, ha elég szerencsétlen módon is, de betartotta ígéretének első felét. Az unió az egyre növekvő elégedetlenség, az MTV elleni támadást követően is néma maradt. Néma maradt az október 23-i véres rendőrattak, a szemkilövések után is. Egyszerűen kívülállónak tekintette magát, mintha Magyarország nem lett volna az Európai Unió tagja.

Az európai néppárti képviselők részéről azonban egyre nagyobb nyomás nehezedett az EU törvényhozó testületére.

Franco Frattini, jogi és igazságügyi biztos kénytelen volt levelet írni Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternek, amiben felkéri a magyar kormányt, vizsgálja ki, történt-e “túlkapás”, nem alkalmazott-e “túlzott erőt” a magyar rendőrség a békés tömeg feloszlatásakor. A biztos nem szabott határidőt a vizsgálat lefolytatására.

A levél kimerítette a jogi abszurdum fogalmát: a bűnelkövetőt bízta meg saját bűntettének kivizsgálásával.

A fideszes EP-képviselők nem nyugodtak bele abba, hogy az EU igyekszik eltussolni a történteket, ezért Brüsszelben kívánták bemutatni, mi is történt valójában. Elérték, hogy a rendőrattak szenvedői meghallgatáson vehessenek részt az Európai Parlamentben. Az eseményre 2006. december 7-én került sor, az épület második legnagyobb üléstermében. A jelenlévők a brutális és véres eseményt összefoglaló film után döbbenten, némán ültek a helyükön. Volt, aki sírt. A balliberális média cinikus és hazug módon tájékoztatott az eseményről, amiből csak annyi volt igaz, hogy a fővendég, Frattini valóban nem volt jelen. A meghallgatás csütörtök délutánra esett, és az igazságügyi biztosnak haza kellett repülnie Bolzánóba, ahol minden hétvégén síelést oktat turistáknak. A biztos ugyanis mellékesként megtartotta síoktatói állását is.

A magyar kormány válasza három hónap elteltével érkezett meg, és ahogy arra számítani lehetett, a levélben az állt, hogy a rendőrség fellépése minden tekintetben jogszerű volt. Mivel az elégedetlenség továbbra sem csitult, Frattini 2007 elején ellátogatott Magyarországra, ahol mindössze annyit közölt, hogy a magyar rendőrségnek tartózkodnia kellene gumilövedékek használatától az oszlatás alatt.

Az unió minden lehetséges eszközzel védte Gyurcsány Ferencet, aki meg volt róla győződve, stratégiai húzása beérett. A színfalak mögött mindig azt hajtogatta: “ha én megbukom, jön Orbán Viktor, aki fütyül a reformokra és a neoliberális politikára. Ha engem nem védtek meg a pozíciómban, akkor számotokra Magyarország elveszett.”

Egy idő után azonban tapasztalnia kellett, hogy az uniós politikusok vele szembeni magatartása alapvető változáson megy keresztül. Egyre kényszeredetten állnak vele szóba, kerülik a társaságát. Rettegni kezdett, hogy kiközösítik abból a “politikai klubból”, amelyben vezető szerepet szánt magának. Egy minapi blogbejegyzésében leplezi le önmagát, amikor arról értekezik, hogy Orbán Viktor “nemkívánatos személy” lesz az EU vezető politikusai között:

Az Európai Tanács üléseinek esti munkavacsorája előtt egy, a többiek előtt szigorúan elzárt területen találkoznak az állam­ és kormányfők. A büfében még megisznak egy italt. Egy pohár bort, egy gin-tonikot, közben beszélgetnek. A kavalkádban jól érzékelhető, hogy kinek milyen az elfogadottsága. Kihez lépnek oda, kire figyelnek egy társaságban, kivel beszélgetnek csak a hivatalos ügyekről, kivel anekdotáznak szabadon. Sok »nagy embert« láttam magányosan ebben a körben, és gyanítom, egyik sem bánta, hogy a médiának nincsen betekintése ide, a színfalak mögé.” Ő csak tudja, hiszen átélte mindezt.

Mivel a színfalak mögött az állam-és kormányfők egyre kevésbé vették komolyan, igyekezett a média színe előtt az ellenkezőjét mutatni. Viselkedése megváltozott, színpadiassá és kenetteljessé vált. Elleste, mit csinálnak a “nagyok”, és őket próbálta utánozni. Különösen a francia köztársasági elnök, Sarkozy stílusa ragadta meg a figyelmét, aki a csúcstalálkozókon mindig keresett egy csoport miniszterelnököt, akiket szóval tarthatott, és mindig talált olyanokat, akik figyeltek rá. Az egyik “családi fotó” elkészítése alkalmával, amikor a 27 állam-és kormányfő felsorakozik egy emelvényen, hogy felvétel készülhessen róluk, a felvétel után, amikor elhangzott a “köszönjük” és a miniszterelnökök elindultak kifelé, Gyurcsány a mellette álló svéd miniszterelnök felé fordult, és nagy gesztusokkal elkezdett neki magyarázni valamit, mintha a fotózás előtt félbeszakadt beszélgetést folytatná. A svéd miniszterelnök ijedten nézett rá. “Mit akar tőlem ez az ember?” -mondta a pillantása, és faképnél is hagyta a nagyban magyarázó Gyurcsányt. Tanulságos burleszkjelenet volt.

AMIKOR ELKEZDŐDÖTT A TANÁCSKOZÁS, GYURCSÁNY FELÁLLT ÉS KÖZÖLTE, KIDOLGOZOTT NÉGY PONTOT EURÓPA MEGMENTÉSÉRE, AMIT SZERETNE ISMERTETNI. AZ ELNÖKLŐ SARKOZY AZT VÁLASZOLTA:

MINISZTERELNÖK ÚR, MÉG SENKI NEM HALLOTT OLYAT, HOGY A BETEG AKARJA GYÓGYÍTANI AZ ORVOST. NE AZ AKARJON TANÁCSOT ADNI NEKÜNK, AKI A SAJÁT ORSZÁGÁNAK A GAZDASÁGÁT ELKÚRTA

Egyre fontoskodóbb lett. A csúcstalálkozókat követő sajtótájékoztatón bonyolult és mély politikai elemzésekkel rukkolt elő, miközben feltűnően gyakran hangoztatta, hogy “az EU magyar kezdeményezésre” (értsd az ő kezdeményezésére) fogadott el valamit. Elég volt belehallgatni más tagország sajtótájékoztatóiba, vagy az EU elnökségébe, hogy kiderüljön, ezekről a nagy sikerű “magyar kezdeményezésekről” a magyar miniszterelnökön kívül senki nem hallott. Néha már úgy tűnt, az Európai Unió Gyurcsány tanácsai nélkül csődbe menne.

Mindeközben a magyar gazdaság kezdett darabjaira hullani. Almunia biztos többször sürgette Gyurcsányt ígéretének betartására, a szigorításokkal járó reformok beindítására. Az egyre gyakoribbá váló találkozásokon nem egyszer hangzott el: “Ha nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, miniszterelnök úr, államcsődbe viszi az országát. Meg kell értetnie a magyarokkal, hogy vége a szocializmusnak, nem várhatják többé, hogy az állam eltartsa őket. Mondja meg nekik, hogy nincs több ingyenkenyér, igyekezzenek önellátóvá válni”. A “vége a szocializmusnak, nincs többé ingyenkenyér” lett ettől kezdve az a vezérmotívum, amire Gyurcsány a reformokat fel akarta építeni. A jelszó megvolt, de tettek nem követték az így üressé vált kommunikációt.

Már régen nem a kormányzással törődött, csak azon járt az esze, miként tarthatja fenn pozícióját, amely egyre jobban meginogni látszott. Betegesen rettegett attól, hogy megbukhat. Kettős játékba kezdett. Megpróbált kibújni az EU-nak tett ígérete alól, és az unión kívüli kapcsolatokkal erősíteni a magyar gazdaságot. Kapcsolatot keresett Putyinnal, akitől azt remélte, tekintettel a “közös múltra“, Magyarország hóna alá nyúl. Egy titkos szerződéssel hátba támadta az Európai Uniót, amikor a közös nagy beruházás, a Nabucco gázvezeték helyett az oroszok által támogatott “Kék Áramlat” megépítése mellett kötelezte el magát. A megállapodás hamar napvilágot látott, és Gyurcsány nem győzött meakulpázni. Sietett visszakozni, de elkésett. E lépéssel elveszítette az amerikai kormányzat iránta tanúsított jóindulatát. Az amerikai lapok, amelyek korábban kiálltak politikája mellett, nyíltan bírálni kezdték.

Az arab országokra sem számíthatott, hiszen ezeket az országokat már 2005-ben mélyen megsértette, amikor az MSZP-kongresszuson azzal viccelt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott “halált megvető bátorsággal küzdött” a szaúd-arábiai válogatott ellen, amelyben “nagyon-nagyon sok terrorista is volt”. Más terepe nem maradt, mint az EU, visszaódalgott az eredeti megállapodáshoz.

Kigondolt és bejelentett néhány reformot, az EU megnyugtatására. Ezekre a légből kapott tervekre építette új konvergencia-programját, ami csak annyiban tért el az ominózus,. hazugságokkal teli, hamis adatokat tartalmazó két évvel korábbitól, hogy ebben a programban a jövőre utalva vázolta fel ugyanazokat a nagy ívű számokat, amelyek korábban a dübörgő magyar gazdaságot voltak hívatva bizonyítani. Az Európai Bizottság – más nem lévén – kénytelen volt ezt a konvergencia-programot üdvözölni. Barroso bizottsági elnök úgy nyilatkozott, hogy “bár Magyarország a válság által egyik leginkább sújtott uniós tagállam, az ország megfelelő gazdaságpolitikát választott a magas államháztartási hiány és a külső adósságok kezelésére. Az ország jelentős előrehaladást tett költségvetésének szilárdabb alapokra helyezése fölé”.

Mindezt akkor, amikor a magyar kormánynak már sorra kellett különböző válságintézkedéseket hoznia az államcsőd elkerülésére, majd 2008 októberében kiderült, ha az EU és az IMF nem siet kölcsönnel Magyarország megsegítésére, az ország összeomlik. Egyetlen alkalommal (február 24.) szaladt ki Gyurcsány száján “Ami azt illeti, mi elég nagy bajban vagyunk”. A Brüsszelben tett kijelentésére azonnal zuhanni kezdett a forint. A kormány szóvivője gyors helyesbítést kért, leszögezte: a miniszterelnök a “mi” alatt nem Magyarországot, hanem Európát értette. “Hát elég nagy baj van a világban és elég nagy baj van Európában,” Így kellett volna értelmezni Gyurcsány Ferenc kijelentését a szóvivő szerint.

Talán ez az értelmezés adta az ötletet Gyurcsánynak, hogy nem Magyarországon kell a reformokat bevezetni, hanem egész Európában. Majd ő megmondja, mit kell Európának tennie, hogy kimásszon a válságból! 2008. október 15-én négypontos javaslattal érkezett Brüsszelbe, az európai uniós tagországok állam­ és kormányfői találkozójára. Ezeknek a javaslatoknak az lett volna a céljuk, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák az európai pénzügyi rendszernek, és ezzel a védelemmel segítsék az európai (és benne a magyar) gazdaságot, elkerülhetővé tegyék a mély recessziót. -

FRANCO FRATIINI, AZ EU JOGI ÉS IGAZSÁGÜGYI BIZTOSÁNAK LEVELE KIMERÍTETIE A JOGI ABSZURDUM FOGALMÁT: A BŰNELKÖVETŐT BÍZTA MEG SAJÁT BŰNTETTÉN EK KIVIZSGÁLÁSÁVAL. 

Gyurcsány szokatlan módon a találkozó előtt megjelent a Tanács épületének hatalmas fedett előcsarnokában, ahol a csúcstalálkozó idején közel ezer újságíró foglal helyet. Ezen a helyen miniszterelnök nem szokott sajtótájékoztatót adni, arra vannak a nemzeti sajtószobák, ezért nyomban egy nagy csoport újságíró fogta körül. Előbb magyar nyelven, majd gyenge angolsággal ismertette azt a négypontos elképzelését, amivel Európa gazdasága megmenthető. Ezt követően kezdődött el a tanácsülés. Meglepetésünkre kisvártatva arról kaptunk értesítést, hogy Gyurcsány otthagyta a tanácskozást, és hazautazott. Igyekeztem kideríteni az okát.

Amikor visszafelé jöttem az asztalomhoz, egy csoport hahotázó újságíróra lettem figyelmes. Odahívtak magukhoz, kérdezték, tudom-e, mi történt. Ráztam a fejemet.

- Amikor elkezdődött a tanácskozás, Gyurcsány felállt és közölte, kidolgozott négy pontot Európa megmentésére, amit szeretne ismertetni. Az elnöklő Sarkozy azt válaszolta: “Miniszterelnök úr, még senki nem hallott olyat, hogy a beteg akarja gyógyítani az orvost. Ne az akarjon tanácsot adni nekünk, aki a saját országának a gazdaságát elkúrta. Gyurcsány erre fölugrott, dühödten kirohant a teremből, és elutazott haza” – mesélték nevetve.

A magyar média természetesen arról számolt be, hogy Gyurcsány elgondolásaiból hármat magáévá tett az Európai Unió. A válság azonban még Gyurcsány remek elgondolásai ellenére sem akart szűnni, Magyarországon kiváltképpen nem. Az IMF-től és az EU-tól kapott 25 milliárd eurós hitel is kevésnek látszott ahhoz, hogy az ország talpon tudjon maradni. A magyar diplomácia komoly erőfeszítéseket tett, hogy további segítséget szerezzen az Európai Uniótól, de megint Gyurcsány segítségére volt szűkség, hogy a vonakodó gazdagabb tagországokat megpróbálja rávenni arra, hogy fizessenek. Azt indítványozta, hogy az Európai Unió hozzon létre egy 180 milliárd eurós alapot (Európai Stabilizációs és Integrációs Program) a kelet-európai gazdaságok megsegítésére. Mint mondta, nemcsak Magyarországnak, hanem valamennyi kelet-közép-európai országnak szüksége van a pénzügyi támogatásra, erről valamennyi érdekelt tagország miniszterelnökével beszélt, akik jóváhagyták tervét.

Az érintett tagországok miniszterelnökei azonban az Európai Bizottság elnökének, Barrosónak címzett közös levélben tudatták, erről a magyar miniszterelnök velük nem egyeztetett, sőt egy árva szót sem szólt tervéről, amúgy köszönik szépen, de nincs szükségük pénzügyi támogatásra.

Ez a diplomáciai blamázs végleg megpecsételte a sorsát. Az EU minél előbb meg kívánt szabadulni a beszámíthatatlan viselkedésű magyar miniszterelnöktől, és diplomáciai úton lépéseket tett eltávolítására. Gyurcsány Ferenc megkapta a selyemzsinórt. 2009. március 21-én, az MSZP tisztújító kongresszusán kénytelen volt maga bejelenteni lemondását. Amitől rettegett, bekövetkezett. Nem a választók buktatták meg, az unió nyomására önként kellett lemondania.

Barcs Endre

]]>
http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/12/11/gyurcsanyt-az-ajulas-kerulgette/feed/ 0
Pentagon: 2,3 billió $ eltűnt! http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/27/pentagon-23-billio-eltunt/ http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/27/pentagon-23-billio-eltunt/#comments Mon, 27 Nov 2017 19:43:02 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38862

]]>
http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/27/pentagon-23-billio-eltunt/feed/ 0
Juhász Gyula evangéliuma http://szegedem.hu/konyvajanlo-2/2017/11/26/juhasz-gyula-evangeliuma/ http://szegedem.hu/konyvajanlo-2/2017/11/26/juhasz-gyula-evangeliuma/#comments Sun, 26 Nov 2017 14:10:12 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38849 Juhász Gyula evangéliuma

Bibliai ihletésű versek

Juhász Gyulától

További információk -> Előrendelés

]]>
http://szegedem.hu/konyvajanlo-2/2017/11/26/juhasz-gyula-evangeliuma/feed/ 0
A fehér ember cserével végleg kiáll? http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/22/a-feher-ember-cserevel-vegleg-kiall/ http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/22/a-feher-ember-cserevel-vegleg-kiall/#comments Wed, 22 Nov 2017 19:34:52 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38875 ]]> Úgy tűnik a fehér, európai ember piros lapot kapott. Ki kell szállnunk a Világtörténelem nevű játékból.

El kell tűnnünk, mint szegény dodó madárnak vagy a tasmán tigrisnek. Egyes, magukat globális sakkjátékosnak képzelő alakok úgy döntöttek, hogy levesznek minket a tábláról. Minket, a fehér, keresztény, európai embereket. Hogy ez hülyeség? Az istenkomplexus már csak ilyen. Hogy ez összeesküvés-elmélet? Biztosan. Legalább annyira, mint ha 1930-ban valaki azt mondta volna egy berlini zsidó kiskereskedőnek, hogy 5 év múlva jönnek a nürnbergi törvények, 15 éven belül pedig gázkamrába és krematóriumba fogják küldeni őt és az egész családját, csak azért, mert zsidó. Tuti elhitte volna…

Most azt mondhatjuk: ha ez így megy tovább, 20 éven belül kirántják a fehér, európai ember lába alól az otthonát, Európát. Az ezt célzó bevándoroltatás már folyamatban van, az Európai Parlamentnek nevezett ideg- és elmeosztály épp most hozott róla határozatot, kötelezővé téve bármennyi bevándorló befogadását. Ebből még bármi is lehet. A pakliban benne van egy újabb, akár egész Európát romba döntő belháború is. Végül is a spanyolok kb. 800 év alatt foglalták vissza a földjüket a muszlim hódítóktól. Kelet-Közép-Európából és a Balkánról közel 600 év alatt sikerült kiverni az oda betörő „béke vallását”. A Szentföldet meg csak percekre tudták visszavenni a haladó, balliberális körökben szívesen gyalázott keresztes háborúk. (Csak a miheztartás végett: a keresztes háborúk nem hódító, hanem muszlimok által elrabolt keresztény területek visszaszerzéséért indított, tehát honvédő háborúk voltak – minden bűnükkel és hibájukkal egyetemben is csak reakciók voltak a muszlim agresszióra.)

A Nyugatnak viszont sajnos tényleg az agyára ment a jólét. (Vajon ez valami, a génjeinkbe kódolt önmegsemmisítő mechanizmus lenne? Hogyha elég jól élünk, akkor egyszer csak kiirtjuk magunkat?) A Nyugat elpuhult és elhülyült. Saját közveszélyes elmebetegeinek a játszóterévé vált. A nagyravágyó, arrogáns középszerűség végül csak megtalálta a keresztény etika Achilles-sarkát: hogy a bűntudat intézményesítésével egész jól lehet manipulálni az európai embert. Akár a kollektív önmegsemmisítésig is (ld. Németország, Svédország). Felfoghatatlan, hogy milyen eszelős eszmék és gondolatok követelnek széles körű elfogadást vagy akár kizárólagosságot is maguknak. A normalitás meg csak nézi bután az agresszív, önérvényesítő idiótákat, hogy „Mi vaaan?”

Tehát mi, fehérek végleg, cserével kiállunk. Igen, cserével. Amint azt az ENSZ 2000-ben íródott tanulmánya is kifejti. A címe: Replacement migration. Ami szerint Európának (is) hamarosan rendkívül súlyos demográfiai krízissel kell szembenéznie. A csökkenő születésszám miatt végzetesen elbillen a keresőkorú aktívak és nyugdíjas korú inaktívak aránya az utóbbiak javára. És ennek következtében Európa társadalmai, gazdaságai és szociális rendszerei hamarosan berogynak. Erre a demográfiai problémára egyetlen megoldás van: a hiányzó embereket migrációval, azaz bevándoroltatással kell pótolni. Szerintük.

Nem ám a fiatalok támogatásával. Nem a gyermekvállalási kedv növelésével. Nem a sokgyermekes családmodell támogatásával. Nem az abortuszok számának csökkentésével, nem az utódnemzésre alkalmas, férfi-nő kapcsolaton alapuló családok megerősítésével. Nem az Európában oly trendi, mának élő, karrierorientált, egocentrikus, szibarita, konzumidióta, önpusztító értékrend elleni közösségi küzdelemmel. Nem. Ez mind-mind hülyeség. Valamint súlyosan sértené az európai ember önrendelkezési jogát. Például a saját, Darwin-díjas kipusztításáról. Szerintük.

Szóval a demográfiai problémát csakis bevándorlással lehet kezelni. 2050-ig több mint 1 milliárd migráns behozatalával. Nem vicc. Le van írva, feketén-fehéren. Na most emelje fel a kezét, aki az elmúlt 17 évben hallott erről az ENSZ-anyagról. Én is csak nemrég, az Echo TV Háttérkép című műsorában, Bayer Zsoltéktól. Vagy az emelje fel a kezét az, aki az elmúlt 17 évben hallott bármilyen, a már 17 éve is ismert demográfiai katasztrófahelyzet megelőzését vagy kezelését célzó európai uniós intézkedésről. Nem? Nincs ilyen? De legalább az uborkák egyenesek…

De vissza a lecserélésünkhöz! Ha az 500 milliós Európába bejön több mint 1 milliárd nem fehér, viszont jó eséllyel muszlim migráns, akkor vajon mennyiben marad Európa fehér kultúrájú, szokású, jogrendszerű és arculatú világ? A helyes válasz a se (-mennyire). Európa szépen átalakul Közel-Keletté meg Afrikává. Már ami a társadalmi és civilizációs viszonyait illeti. Ugyanis a Közel-Keleten és Afrikában nem maguktól olyan középkoriak állapotok, mint amilyenek. Azokat az állapotokat azok az emberek teremtik és tartják fenn, akik ott élnek. És akik most idejönnek és a szépen hozzák magukkal az iszlám szocializációjukat, a kb. 7. századi világképüket, erkölcsi felfogásukat, konfliktuskezelési eljárásaikat, az olykor kifejezetten barbár, errefelé súlyosan törvénysértő szokásaikat, a méltán világhírű munkaerkölcsüket, az évszázados, évezredes gyűlölködéseiket (ld. a törökök és kurdok viszonya Németországban).

Hogy a fenébe is lehetne kompatibilis Európával, aki szerint teljesen rendben van, ha 60 évesen elveszi feleségül a saját 8 éves unokahúgát? Vagy aki elvágja a saját lánya torkát, mert olyan fiúval randizott, akit előzőleg nem hagyott jóvá a család? Ezeket a dolgokat hogyan lehet harmonizálni az európai jogrendbe? Ne feledjük: ezeket az embereket a saját hazájukban európai szemmel nézve hihetetlenül durva törvényekkel és büntetésekkel tartják kordában. Egy ilyen körülmények között szocializálódott embernek az európai jogrend, ahol a bűnelkövetőnek gyakran több joga van, mint az áldozatnak, maga a Kánaán. És röhögve fog visszaélni a tökkelütött jogvédők mozgalmárkodásával. Pláne, hogy még ki is képzik, hogyan tud visszaélni az európai jogrend adta lehetőségekkel.

És persze ezen a pocsék tortán is van hab. Méghozzá az, hogy szerintük ők, az iszlám a magasabb rendű kultúra és civilizáció. Nem a modern, szekularizált Európa. A vagyonunk, az tetszik. Az kell. A lakásunk, a kocsink, az óránk, a telefonunk, a pénzünk. De a kultúránk az sátáni. Ehhez egy igazhitű nem alkalmazkodhat a gyehenna örök tüzének kockázata nélkül. Ezt kellene már végre felfognia a sok féleszű migránssimogatónak, akiknek esze ágában nincs valóban megismeri és megérteni ezeket az embereket. Képmutató, hiú altruizmusukban azt hiszik, hogy ide valami „nemes vademberek” érkeznek, akik azonnal felismerik és elismerik az európai kultúrfölényt, és szép engedelmesen fejet hajtanak az európaiak nagyvonalú gesztusai előtt. Hát egy frászt. Ezeknek az embereknek eszük ágában sincs integrálódni. Hiszen a 3-4-5 éves koruk óta beléjük nevelt értékrend szerint a keresztény civilizáció erkölcsi értékeit tekintve mélyen az iszlám alatt áll. Tehát az integráció, az alkalmazkodás az üdvözülést ellehetetlenítő visszalépés lenne a jelenlegi kulturális szintjükhöz képest.

Szóval ezekre a figurákra fognak lecserélni minket, fehér, keresztény, európai embereket. Kilóra, darabra tuti meglesz a hiányzó népesség. De hogy termelékenységre, vagy hatékonyságra is meglenne, azt tényleg csak regisztrált elmebajosok hihetik. Ha tetszik egyeseknek, ha nem, a fehér ember a bolygó egyik legszorgalmasabb, legkreatívabb és legképzettebb embertípusa. Nem véletlen, hogy hogy néz ki a fehér ember szállásterülete és hogy néz ki a bevándorlók otthona. Nem véletlen, hogy Európában áll a Mátyás-templom. Nem véletlen, hogy a Nobel-díjat Nobel-díjnak hívják. És az sem véletlen, hogy a Kalasnyikov errefelé nem állandó kiegészítője az öltözködésünknek. De úgy látszik, mindez már mit sem számít. Mert elfogadhatatlanul drágák vagyunk az istenkomplexussal megvert, végtelen étvágyú elit számára. Magasak az életszínvonalunkkal kapcsolatos igényeink. Túl sokat költünk szociális juttatásokra, ami megengedhetetlen mértékben csökkenti a befektetések hozamait. Ráadásul tájékozottak vagyunk, tisztában vagyunk a jogainkkal, egész jól hálózatosodunk, képesek vagyunk összefogni és együttműködni bizonyos célok elérése érdekében. Mi, akik eddig azt hittük, hogy valamiféle jó-rossz demokráciában élünk, kicsit nehezebben nyeljük le, amikor kiderül, hogy ebből egy szó nem igaz, és az európai politikai elit mára totálisan felmondta a választóik érdekeinek képviseletére és érvényesítésére vonatkozó kötelezettségét. Bezzeg egy törzsközösségi viszonyok között felcserepedett (sic!) afgán kecskepásztornak nincsenek ilyen igényei. Egy szó, mint száz: veszélyesek vagyunk. El kell tűnnünk.

Hát ezért kaptunk piros lapot a világ önjelölt játékvezetőitől. Ideje lenne a tudomásukra hozni, hogy mivel játszogathatnak és mivel nem. Ideje lenne jól érthető jelzéseket adni, hogy elég a zsoldjukban álló hulladékmédiából, elég az agyzsibbasztó propagandából. Elég a felülről szervezett és fizetett civil szervezeteikből és elég a bennük fontoskodó főállású „civil” mozgalmárokból. Elég a retardáltakkal feltöltött, szellemileg deformált Európai Unióból, elég ebből a meghekkelt, áldemokratikus cirkuszból. Elég a lefizetett politikusokból, elég a rólunk, de nélkülünk döntő bürokratákból. Elég ennek az akarnok, bolsevik (régebben: jakobinus, mostanában: liberális) kisebbségnek a basáskodásából. Mert nem vagyunk hajlandóak eltűrni, hogy bárki is eltöröljön minket, a hazánkat és a civilizációnkat a Föld színéről.

És nem fogjuk ölbe tett kézzel tűrni a lecserélésünket!

Forrás: A fehér ember cserével végleg kiáll? – Exe Géza - 888.hu

]]>
http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/22/a-feher-ember-cserevel-vegleg-kiall/feed/ 0
A lakók megszavazták: maradjon a házon a Rákosi-címer http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/22/a-lakok-megszavaztak-maradjon-a-hazon-a-rakosi-cimer/ http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/22/a-lakok-megszavaztak-maradjon-a-hazon-a-rakosi-cimer/#comments Wed, 22 Nov 2017 04:19:09 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38833 ]]> A lakók megszavazták: maradjon a házon a Rákosi-címer.

Akkor is föltették volna szavazásra a kérdést, ha történetesen egy horogkeresztes jelképet tártak volna fel a ház falán?

1956 kevés meghagyott, a kádári restaurációban sem visszacsinált eredményeinek egyike a Rákosi-címer kiakolbólítása. A búzakalászos-kalapácsos címert a forradalom leverése után sem hozták vissza, közterületen rég nem volt látható. Idáig. Egy győri lakóházon egy éve feltárták az évtizedeken át befalazott domborművet. A lakók úgy döntöttek, a restaurált Rákosi-címer maradjon.

Ahhoz képest, hogy ezzel ez lett az első, eredeti állapotában helyreállított önkényuralmi jelkép Magyarországon, meglepően simán ment a dolog, anélkül, hogy a művészetiként induló projektet maga alá temette volna a pártpolitika.

Katharina Roters több mint tíz éve fényképezi a tipikus magyar kockaházakat. Amiket mi utálunk, azokat a németek rajongásig szeretik és egzotikusnak tartják.Tovább

Az egész egy kiállításon kezdődött. Szolnoki József és Katharina Roters elég régóta foglalkozik az emlékezet és felejtés helyeivel, azzal, hogy mit tudunk kezdeni a múlt darabjaival. Szolnokinak a Krumplibogár és mások mellett volt egy nagyon erős filmje a magyarországi „hun nemzetiségről”, foglalkozott a Turul Kólával és az ezoterikus nacionalizmus burjánzásával, feldolgozták a Kádár-rendszer kockaházainak örökségét, de az egyik fő témájuk a (közel)múlt alulnézetből, a közös történelem, ahogy azt az átlagember látja, használja, satírozza – megdolgozza vagy eltakarja.

A dolog lényege, és ezt tanúsította a látogató által hozott harmincéves fotó is, hogy az Attila utca 15. számú ház homlokzatán a nyolcvanas évekig díszelgett egy Rákosi-címer. Akkor egy felújításnál eltüntették, de a reliefet nem verték le, csak befalazták. Azóta is ott volt a bejárat felett, a láthatatlanná tett, mégis velünk lévő múlt kis darabjaként.

Önmagában érdekes, hogy a mázas kerámia dombormű a késő-Kádár korig a helyén maradhatott, hiszen a Rákosi-címereket 1956 után a legtöbb helyen igyekeztek gyorsan eltüntetni. A lyukas zászló, melyből éppen a régi címert vágták ki, a forradalom egyik legfontosabb jelképe lett, és az egyik fő köztérmegtisztítási forradalmi rituálé is (a vörös csillagoké mellett) a Rákosi-címerek eltávolítása volt – a gellérthegyi Szabadság-szobor talapzatán lévőt például katonák lőtték szitává.

A Rákosi-címerek forradalmi eltüntetése nem csak spontán történt: október 28-án a kádári megtorlásban később kulcsszerepet játszó Münnich Ferenc (már ekkor is ő volt a belügyminiszter) adott ki parancsot a régi címer eltávolítására, Nagy Imre pedig ugyanaznap jelentette be a rádióban, hogy a kormány azt javasolja: a Kossuth-címer legyen az új magyar címer. Mint tudjuk, a forradalom bukása után a Kossuth-címer nem maradhatott, de a sztálinista jelképet sem hozták vissza: az országgyűlés forradalom utáni első ülésén, 1957. május 9-én fogadta el az új, „Kádár-címerről” szóló törvényt.

A művészeti projekt keretében az alkotók kibontották és restaurálták a befalazott győri Rákosi-címert. A tavalyi munkálatokról videó is készült:

“Mi nem értelmezünk, nem értékelünk, hanem feltárunk, szemeket nyitogatunk, s aki szívesen beszél – sokan nem akarnak –, azzal beszélgetünk”

– mondta egy interjúban Katharina Roters. Szerinte az Attila utcai Rákosi-címeres dombormű egy street art emlékmű, ők pedig elsősorban egy párbeszédet szeretnének életre hívni, ebben az esetben elsősorban az ötvenes évekről.

A projekt részeként a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjait is megkérték arra, hogy otthoni tárgyakon keresztül vizsgálják a saját családjuk ötvenes évekhez kapcsolódó emlékezetét. Az alumínium kávéfőzőtől a mosonmagyaróvári sortűz helyén talált Rákosi-címeres gombig a legkülönbözőbb tárgyak jöttek elő. A gimnazisták mellett maga a Rákosi-címeres ház lakói is helyzet elé voltak állítva: nekik kellett eldönteniük, hogy mi legyen a forradalom 60. évfordulójára újra láthatóvá tett önkényuralmi jelképpel.

A győri Attila úti ház vagongyári kádereknek épült a Rákosi-korszakban. Azóta a lakóközösség nyilván szinte teljesen kicserélődött. A most itt élők lényegében három lehetőség közül választhattak:

  • A címer maradjon a helyén, egy emléktáblával kiegészítve.
  • Vakolják vissza úgy, ahogy korábban volt.
  • Emeljék ki, kerüljön múzeumba.

Fotó: Szolnoki József és Katharina Roters

A tulajdonosok szinte egyöntetűen az első opció mellett döntöttek. Csak egyvalaki szavazott nemmel, ő úgy érezte, hogy „ez olyan lenne, mintha egy diktatórikus rezsimnek állítanánk emléket”. A többség azonban a Rákosi-címer meghagyása mellett volt, így jövőre, miután felkerül a külső szigetelés, a felújított címer a házon lévő többi domborművel együtt visszakerül majd. Egy emléktábla is kerül majd mellé, ezzel a szöveggel:

„1953-ban adták át a Szerszámgépgyár munkásai számára épült lakóházat. Az 1984-es felújítás során a homlokzat egyik, Rákosi-címert ábrázoló domborművét befalazták. 2016-ban, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum által megrendezett »ötven6van« című kiállításhoz kapcsolódóan tárták fel az épület eredeti állapotának megfelelően.”

Az alkotók szerint ezzel a kísérő szöveggel az emléktábla már nemcsak a Rákosi-rendszert szimbolizálja, hanem az ahhoz való viszonyunkat is. Magyarországon legjobb tudomásunk szerint ez lesz az első, eredeti állapotában helyreállított önkényuralmi jelkép.

Forrás: INDEX.HU

 

Összehasonlításul:

 

]]>
http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/22/a-lakok-megszavaztak-maradjon-a-hazon-a-rakosi-cimer/feed/ 0
Magyar zászlót szaggattak az ukrán fasiszták Beregszászon http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/15/magyar-zaszlot-szaggattak-az-ukran-fasisztak-beregszaszon/ http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/15/magyar-zaszlot-szaggattak-az-ukran-fasisztak-beregszaszon/#comments Wed, 15 Nov 2017 12:31:29 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38826 ]]>

Magyar zászlót szaggattak az ukrán nacionalisták Beregszászon (VIDEÓval)

Jean St’Ay

2017. november 13. hétfő, 12:56
Letépték a zászlót a városházáról. Fel is gyújtották volna, ha hagyják.

November 12-én a Szvoboda (Szabadság) párthoz közelálló ukrán nacionalisták tüntettek Beregszászon. Ahogy kell, egyenruhában, maszkosan, zászlókkal, nagy hangerővel kifejezve azt, hogy Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek! Vagy Ukrajna mindenek felett! A tüntetők a hírek szerint a Karpatszka Szics nevű ukrán szélsőjobboldali alakulat 1938-as megalakulásának évfordulóját ünnepelték.

Igen ám, de útjuk során a tüntetők odakeveredtek valahogy a beregszászi városházához, melynek homlokzatán többek között a magyar zászló is ott leng. Illetve lengett, ugyanis a derék nacionalisták letépték, és fel is gyújtották volna, ha a jelen levő rendőrség meg nem akadályozza azt. A városházi akcióban körülbelül 50, főként más megyékből érkező aktivista vett részt.

November 11-én a hírek szerint Ungváron is felvonultak az ukrán nacionalisták, ezúttal a Karpatszka Szics aktivistái, és többek között elhelyeztek egy plakátot Magyarország ungvári főkonzulátusa előtt, amelyen ez állt: Nem a magyar sovinizmusra! Igen az ukrán-magyar nemzeti testvériségre! Ott azonban a hírek szerint zászlószaggatás nem volt. A Karpatszka Szics hivatalos Facebook-oldalán egyébként az illetékesek elzárkóznak a Szvoboda párt beregszászi akciójától.

És akkor itt egy helyszíni videó is a beregszászi akcióról:

Forrás: Főter.ro – Magyar zászlót szaggattak az ukrán nacionalisták Beregszászon (VIDEÓval)

]]>
http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/15/magyar-zaszlot-szaggattak-az-ukran-fasisztak-beregszaszon/feed/ 0
Elmehetek… http://szegedem.hu/moka/2017/11/15/elmehetek/ http://szegedem.hu/moka/2017/11/15/elmehetek/#comments Wed, 15 Nov 2017 12:25:32 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38823

]]>
http://szegedem.hu/moka/2017/11/15/elmehetek/feed/ 0
A migránsvédők a végsőkig elmennek – interjú Katona Nasrinnal http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/15/a-migransvedok-a-vegsokig-elmennek-interju-katona-nasrinnal/ http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/15/a-migransvedok-a-vegsokig-elmennek-interju-katona-nasrinnal/#comments Wed, 15 Nov 2017 05:05:42 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38817 ]]> Dzsihadista honfoglalók tombolnak Európában…
Mi meg nézünk bután, értetlenül…
A szavukat sem értjük…

Katona Nasrin egyetemista kora óta tolmácsol perzsa (iráni fárszi és afgán dari) nyelvekre. Ő az egyetlen okleveles pastu tolmács az egész országunkban. A tolmácsolás pontossága mindig kulcskérdés, de különösen az az ilyen ritkán fordított, ám egyre nagyobb nemzetbiztonsági kockázatot jelentő nyelvek esetében. 

Interjú Katona Nasrinnal:

A migráció veszélyeivel kapcsolatban a nemzetközi és a hazai mainstream (fősodratú Sz.) liberális sajtó évek óta elkendőzi a tényeket. A véleményvezérek nevetve legyintenek a Soros-tervre. Miközben szervezett bűnözői csoportok irányítják az embercsempészetet, gyakran civil szervezeteket felhasználva.

Katona Nasrin kül- és biztonságpolitikai elemző, orientalista, kandidátus. Egyetemista kora óta tolmácsol perzsa (iráni fárszi és afgán dari), török, azeri, kurd, pastu és urdu nyelven, korábban orosz, az utóbbi évtizedekben angol nyelvpárral is. Többször felhívta a figyelmet nyilatkozataiban, hogy a menekültügyi eljárásokban dolgozó tolmácsok nyelvtudása, képzettsége, függetlensége sok esetben megkérdőjelezhető. Néhány hete Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es, jelenlegi DK-s politikus számonkérte rajta, hogy miért tesz a menekültügyben tevékenykedő hazai jogvédő szervezetekre nézve kellemetlen kijelentéseket. Az elemző asszony ugyanis úgy fogalmazott az EchoTV-nek adott interjújában: „Az ilyen jogvédőknek nem is Orbán Viktor úr, nem is a magyar állam vagy Juncker úr, hanem az igazi menekültek az ellenségei, mert egyrészt velük kapcsolatban nem lehet üzletelni, másrészt zsarolni az államot.”

– Miért támadja önt Eörsi Mátyás? Ismerik egymást személyesen? 

– Afganisztánban voltunk választási megfigyelők 2010-ben, onnan ismerjük egymást. Eörsi egy az USAID által finanszírozott entitás megfigyelője volt, én pedig az Európai Unióé. Rá volt szorulva a segítségemre, de ez még nem alap arra, hogy kioktasson. Amit mondtam, azt jelenti, hogy a jogvédők az igazi afgán menekültektől veszik el a lehetőséget, amikor méltatlanokat, kósza szerencsét próbálókat, dzsihadistákat, a pakisztáni ISI-hoz (titkosszolgálat) tartozó operatív személyeket támogatnak, iráni iszlám gárdistákat afgán menekültként regisztráltatnak. Elsősorban a tényleges menekülteknek okoznak kárt.

– Ön az egyetlen okleveles pastutolmács az országban. Hol szerezte a végzettségét?

– Nemzetközi kapcsolatok szakon végeztem Afganisztán szakiránnyal, ehhez kellett pastutolmácsvizsgát tenni, az orosszal nyelvpárban.

– A tolmácsolás pontossága mindig kulcskérdés, különösen igaz ez az úgynevezett ritka nyelvek esetében. Mennyire képzettek azok a fordítók, akik a menekültügyi eljárásokban dolgoznak?

– Afgán területen afgánok, arab területen arabok dolgoznak. Vannak köztük olyanok, akik hazánkban tanultak, diplomát szereztek, de van egy olyan afgán hölgy, akinek erősen vitatható az élettörténete és a képzettsége, s nagyon komoly befolyást szerzett a tolmácsolásban is. Afganisztán sem az erdő közepe, az iskolai dokumentációt nem pusztította el a háború. Lekövethető, hogy amire ez a hölgy hivatkozik, az nem igaz, a végzettségét egyébként a Magyar Idők elleni sajtóperben sem tudta hitelt érdemlően igazolni. Ugyanő tolmácsolt egyébként a Kecskeméti Törvényszéken a parndorfi halálkamion elsőrendű vádlottjának, aki nem értette a beszédét. Azt mondta a vádlott: „Nem árultalak el, hogy te szakképzetlen vagy, nem tudsz jól pastuul, nem ez az anyanyelved, akkor miért mondtad a magyar titkosszolgálatnak, hogy én pakisztáni vagyok?” Erre a nő a titkosszolgálati kapcsolataival megfenyegette az illetőt, aki felállt és tört magyarsággal azt mondta, hogy nem fogadja el a tolmácsot, aki anyanyelvét és végzettségét illetően hazudik. Ez a Hír TV június 21-i híradójában hallható.

– Jól értem, hogy a tolmácsok között nemigen van magyar származású, ritka nyelvek szakon végzett szakember? 

– Tűzzel-vassal irtják őket. Az arab nyelv – amely sokkal szélesebb reláció, mint a pastu vagy a dari – területén összesen nyolc tolmácsunk és hat szakfordítónk van, de egyre kevesebb munkát kapnak. Ez áll a röszkei ügy szakemberére is, aki a kerítéstámadók perében fordított. Ő egy magyar, diplomás arabista, negyven évig semmi kifogás nem volt a munkájával kapcsolatban. Ebben az ügyben a VI. r. vádlott beadványok tucatjaiban leírta: látta ugyan, hogy mások kövekkel, palackokkal dobálták a rendőröket, de ő nem dobált. Közben a Helsinki Bizottság elvállalta ennek az embernek a jogi képviseletét, aki onnantól így vallott: ő mindig is azt írta, hogy a tömeg teljesen békés volt, nem dobálták a rendőröket, hanem azok nyitották ki a kaput. Ha más szerepel valamelyik beadványában, azt csakis a „hazug fordító” találta ki. Amikor mindenki látta a tévéfelvételeken, hogy valójában mi történt.

– Az arab nyelvnek rengeteg, de a pastunak is két nagy nyelvjárása van, a nyelvhasználat pontosan elárulja a származást. Nincs nemzetbiztonsági kockázata annak, ha külföldi származású, muszlim tolmácsok – kontroll nélkül – dolgoznak ezeken az ügyeken?

– Dehogy nincs. Az arab nyelvről közismert, hogy ahány ország, annyi nyelvjárás, így nagyon nagy a tolmácsok felelőssége. Mert a marokkói vagy az egyiptomi csavargóról pontosan tudják, hogy nem a háború sújtotta Szíriából jön. Korábban, a Szaddám-rezsim megdöntéséig, 2003-ig Irak az ENSZ visszairányítási tilalma alatt állt. Akkor pedig minden arab országból Európába érkező szerencsét próbáló irakinak mondta magát, ezzel több arab tolmács üzletelt. Az itteni afgán közösség információi szerint ugyanígy üzletelnek az afgán tolmácsok is. Van köztük természetesen becsületesebb, de az is megfélemlített, nem meri leleplezni a hangadók üzelmeit, hogy ki az afgán, az iráni, a pakisztáni.

– Pénzért úgy fordítanak, hogy az a migráns számára előnyös legyen?

– Az afgán közösségben az a szóbeszéd járja: vagy pénzért, vagy szimpátiából. Mondok egy másik ügyet. Bejárta a magyar liberális médiát egy szerencsétlen iráni–afgán család szívszorító története. A família tagjai a röszkei tranzitzónában sínylődtek. A történet úgy szólt, hogy a nőt megerőszakolták és teherbe ejtették a tálibok, megsebesítették az arcát, ez a heg látható rajta. Ezután szerencsétlen leányanyaként Iránba menekült, ott megismerkedett a párjával, aki iráni, közös gyermekeik születtek, de a férfit politikai nézetei miatt ott üldözik. Még mielőtt elsírom magam, elmondanám, hogy a síita iszlámban létezik a szíghe, az időszakos, határidőre kötött házasság intézménye. A vallási képmutatás legalizálja a prostitúciót. A molla előtt egy pásztorórára „házassági” szerződést kötnek. Ezáltal a férfi vállalja a felelősséget, ha gyermek születne ebből a kapcsolatból. Ezek a nők nyilvántartott, általában bordélyokban dolgozó, adózó irániak. Tudni kell, hogy a cédákat a középkorban is megbélyegezték, a vállra sütötték a billogot, de iszlám környezetben, ahol tetőtől talpig fel van öltöztetve a nő, ott az arcra nyomják. Azt billogozzák meg, aki vét a céh szabályai ellen vagy bűncselekményt követett el ügyfele sérelmére. Hogy még illegálisan se tudja soha többé ezt a tevékenységet végezni. Ilyen billog volt a migráns nő arcán. Egyértelműen irániak voltak, ennek ellenére a Helsinki Bizottság űzte-hajtotta a magyar államot, így követték el az érzelmi és politikai zsarolást. A férfi külföldi társszakhatóságok jelzése szerint iráni iszlám gárdista volt, tehát egy terrortámogató szervezet tagja.

– Ön szerint mennyi kétes személyazonosságú ember jutott át a magyar határon? 

– Rengeteg. 2015 nyarán, a migrációs krízis idején magam is jártam a budapesti pályaudvarokat, sokakkal beszéltem. A pakisztániak egyforma ruhával, cipővel, hátizsákkal egyszerre „kistafírozott”, 20–25 év közötti, csak pandzsábi vagy urdu nyelven beszélő sportos fiatalemberek voltak, akik húszas egységekben, zárt alakzatban mozogtak, helyezkedtek el. Mindnyájan a pandzsábi „katonai háromszögből”, Ravalpindi, Csakvál, Szargodha, Attock laktanyavárosaiból, vagy Gudzsranvála medreszekomplexumaiból érkeztek. Minden csoporttal volt egy angolul beszélő idősebb férfi, nyilvánvalóan az egység parancsnoka. Láttam magukat afganisztáni síita hazarának mondó, perzsa nyelven beszélő, vágott szemű, katonás férfiakat is, akik azonban a Köztársaság téren nem síita, hanem szunnita módon imádkoztak, tehát irániak voltak Meshed környékéről.

– A Migration Aid egyik vezetője, Aida el-Seaghi tolmácsnak jelentkezett a Debreceni Törvényszéken, bár betöltött tisztségét nem verte nagy dobra. A hírek szerint a törvényszék arra hivatkozott, hogy a debreceni menekülttábor bezárásával kevesebb a munka, és nem vette fel a listájára. Már nem tolmácsol?

– Aida a Debreceni Törvényszékre adott be tolmácspályázatot, ott kapta a választ, hogy a debreceni menekülttábor bezárásával kevesebb lett a munka. De még mindig rajta van a menekültügyi tolmácslistán, ahonnan tíz szakembert vettek le különböző okok miatt, meggyőződésem szerint többüket a Helsinki Bizottság követelésére. Volt, aki az éjszaka közepén a fővárosból nem tudott azonnal lejutni Szegedre. Azt írták róla a budapesti központban, hogy nem megbízható, nem lehet a munkájára számítani, amikor kell.

– Hogyan lehetne rendet tenni a migránsok ügyeinek intézésében?

– Létre kellene hozni egy tolmácskamarát, amely személyeket tart nyilván, nem cégeket. Bizonyos magyar tolmácsszervezetek a Helsinki Bizottság befolyása alatt állnak, pont az úgynevezett kényes területeken, a ritka és a hiánynyelvek kategóriában akarnak hígítani. Ez abszolút elfogadhatatlan. Korábban volt igazságügyi tolmácslista és hatósági tolmácsigazolvány is, ezt azonban eltörölték, az erjedés a 90-es években indult. Az azóta bűnpártolás miatt megszüntetett Ill Márton-féle Magyar Emberi Jogvédő Központ (Mejok) meg a szintén kétes Cordelia pszichiátriai alapítvány 1995-ben kezdte a tevékenységét, amikor Kuncze Gábor belügyminiszter és Világosi Gábor, a helyettese engedte be őket a Magyar Helsinki Bizottsággal egyetemben a táborokba, s megkezdték bomlasztó tevékenységüket. Az a baj, hogy a tolmácsokat a menekültügynél nem olyan szakemberek tartják számon, akik értenek a nemzetközi kapcsolatokhoz, hanem gazdasági ügyintézők. Egyetlen szempont van, hogy a tolmácsok olcsók legyenek, s ki van adva, hogy olcsósági sorrendben kell őket hívni. Egyébként bárki felveheti a fordítói vagy a tolmács tevékenységi kört a cégébe, senki sem kér ehhez dokumentumokat. A vállalatokat nem vetik alá nemzetbiztonsági ellenőrzésnek.

– A radikális iszlám mennyire van jelen Magyarországon?

– A radikális iszlám mozgatja a szálakat. Az embercsempészek nekik dolgoznak. Nagy esély van rá, hogy pakisztáni ISI-operátorok, iráni iszlám gárdisták és különböző dzsihadista tanzimok képviselői nyertek befogadást afgán menekültek vagy szíriai háborús oltalmazottak gyanánt. A szírek is érdekesek. A röszkei Ahmed H. ellen terrorcselekmény a vád. Ő a Tabligh Dzsamaat dzsihadista szervezet pakisztáni táborában kapott fegyveres kiképzést, nehézfegyverek használatára is. A Csongrád Megyei Főügyészség szerint és a telefonjában talált képek tanúsága szerint. Erről az első tárgyalási napot követően az Index.hu is írt. Nem igaz tehát, amit liberális orgánumok állítanak, hogy a Tabligh Dzsamaat egy ártatlan hittérítő szervezet. Katonai táborai vannak a pakisztáni Kasmírban. A 80-as években a szovjetek ellen harcoló afgán mudzsahidokat képezték ki ott, a 90-es években a tálibokat meg egyéb radikális dzsihadista szervezetek tagjait. Az al-Káida, majd az Iszlám Állam tagjait szintén ott képezték ki. Ahmed H.-t is, hogy – külföldi szakhatóságok jelzése szerint – Szíriában az ISIS oldalán harcoljon, majd tesztelje a schengeni külső határokat, végül pedig – ha nem tartóztatják le Győrnél, zsebében számos euró-pai útlevéllel – a párizsi csoporthoz kellett volna csatlakoznia, hogy ott robbantásokat hajtson végre. Adatok vannak rá, hogy Budapesten, a Keletinél többször találkozott Abdeslammal, a párizsi robbantóval. A László Petrával konfliktusba került szíriai edző a korábbi nevén Dzsabhat an-Nuszra, újabb nevén Ahrar as-Sám szervezet tagja, ez a szíriai al-Káida. László Petra ügye lezárult, de a Helsinki Bizottság nem hagyja annyiban, nemzetközi fórum elé akarja vinni. Egy magyar állampolgár ellenében, akit megbüntetni a mi feladatunk, nem a nemzetközi fórumoké.

– Pedig a mainstream (fősodratú Sz.) sajtó jelentős része békés muszlimokról ír, akiknek minden törekvése, hogy integrálódjanak. 

– Az én történelmi tapasztalatom az, hogy voltak ilyen muszlimok Afganisztánban. De pont az iszlamistákat fegyverezték fel a pakisztáni hatóságok szaúdi pénzen, és őket támogatta Irán, hogy a szovjet csapatkivonulást követően megdöntsék az akkori afgán szekuláris rezsimet. Ennek menekültjei nem kellettek a fentiekben említett magyarországi „jogvédőknek”. Majd a dzsihadisták szétszéledtek Afganisztánból, hogy a szekularistákat kiirtsák az egész régióban. A liberálisok által feltüzelt dzsihadisták miatt korábban szekuláris, biztonságos országok terrortanyákká váltak.

– Európának merre vezet az útja? Munkát kereső menekültek jönnek ide, vagy honfoglalók? 

– Honfoglalók. Az Európába történő fokozatos beszivárgás terve két évtizede olvasható dzsihadista oldalakon, ez reális veszély.

– Szabad-e nekünk a kerítést lebontani?

– Nem szabad. Egyre több ország fog követni bennünket.

Borítófotó: Kőhalmi Péter

Megjelent a Figyelő 2017/45. lapszámában.

]]>
http://szegedem.hu/szegedem_cikkek/2017/11/15/a-migransvedok-a-vegsokig-elmennek-interju-katona-nasrinnal/feed/ 0
Villámtalálka – Épített örökségünk védelmére – ma 5 órakor mécsessel-gyertyával… http://szegedem.hu/fustbe-mont-varos/2017/11/10/villamtalalka-epitett-oroksegunk-vedelmere-ma-5-orakor-mecsessel-gyertyaval/ http://szegedem.hu/fustbe-mont-varos/2017/11/10/villamtalalka-epitett-oroksegunk-vedelmere-ma-5-orakor-mecsessel-gyertyaval/#comments Fri, 10 Nov 2017 11:18:05 +0000 Dr.Szabo.Laszlo http://szegedem.hu/?p=38807 ]]> Gőzerővel folyik a Város bontása…
Szeged arcát pusztítják el mindörökre!
 EHELYETT ELTŰNIK A TÖRTÉNELMI BELVÁROS !

Mindannyiunk kultúrörökségét árusítják ki zsebre, kilóra a pénzpörgetők!
Aki azt hinné, hogy ez őt, mint szegedit nem érinti, az nagyon téved!
A szabályozás (lakásonként legalább egy garázs) hiánya miatt a “befektetők” az egész Várost “kifektetik”…
A parkolás ellehetetlenítésével ezek a “grandiózus” új építkezések minden városi polgárt és minden városunkba látogató életét is egyaránt megnyomorítják !
Szeged Városa ostrom alatt van !
Ezt itt nem lehet föladni!

Eltüntetik Szeged Város Világörökségét !!!
Ha hagyjuk…
Elég volt!
Fordítsunk a sorsunkon!
Most.

Gyertyás élőláncot szervez a Szögedi Védegylet!
Minden együttérző polgárt vár Szögedi Városvédő Egyesület.
Ma, Pénteken este – Villámtalálka! 
Gyertyás élőlánc - 5 órakor mécsessel-gyertyával… 
A Liliom utca Boldogasszony sarkánál, a legfrissebb érték-bontásnál…
10 perces villámtüntetés.
Várjuk a sajtót is !
Délmagyar és Szegedma jöttét ígérte…
Üdvözlettel:
Dr. Szabó László
Szögedi Védegylet
(Szögedi Városvédő Egylet)
 Pósa Tamás
megjegyzése:

Lehet ez még rosszabb is, ha a belendülő építőipar be kívánja pótolni az elmúlt évek profit kiesését!
Novák Főépítész óta nincs szakmai alapú városépítészet Szegeden.

Ajánlott olvasmány:

Darabonként árulják a neten a bontásra ítélt szép, régi, szegedi házat

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/hasznalt_epitoanyagkent_hirdetik_a_boldogasszony_sugarut_egyik_ikonikus_epuletet/2538936/

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/villamcsodulet_mecsest_gyujtottak_a_boldogasszony_sugaruti_sarokhazert/2538856/

]]>
http://szegedem.hu/fustbe-mont-varos/2017/11/10/villamtalalka-epitett-oroksegunk-vedelmere-ma-5-orakor-mecsessel-gyertyaval/feed/ 0
“VÉTKESEK KÖZT CINKOS AKI NÉMA!!” http://szegedem.hu/olvasoi-levelek/2017/11/10/vetkesek-kozt-cinkos-aki-nema/ http://szegedem.hu/olvasoi-levelek/2017/11/10/vetkesek-kozt-cinkos-aki-nema/#comments Fri, 10 Nov 2017 06:49:47 +0000 admin http://szegedem.hu/?p=38801 ]]>
TISZTELT HONFITÁRSAM!
Építő szándék és szülő városomért-a jövőért való őszinte  aggódás vezetett mikor írásra kényszerültem!A város értékeinek megóvása első sorban SZAKMAI kérdés amit annak FELELŐSEINEK  kell a “politikusok “elé terjeszteni és nem a SZAKMA ELÁRULÁSÁVAL-ingatag poziciójukat (már “bemelegedett”!! székjeiket védeni!!)

Apró Juhász János vagyok. Itt születtem SZEGEDEN-1950.-ben. 8 évig voltam-először a MIÉP szegedi rendbetételéért a nagy “országos szocialista “győzelem(??!!) időszakában az országban EGYKÉNT bejutott önkormányzati képviselő majd a FÜGGETLEN VÁROSI SZÖVETSÉG-MAGYAR EGYESÜLET színeiben(mint alapító elnök) dolgoztam a VÁROSÉRT a NEMZETÉRT mint önkormányzati képviselő! Volt belső rálátásom arra a tudatos,majd szakszerűtlen döntések sorozatára amit a többségi “szocialista”(tisztelet a kivételnek!)elkövetett a város ellen!! Fölszámolták a város teljes iparát!Üzemeit becsukták-mindazokat is amelyek a “kommunista”diktatúrában kb 70%-ban “NYugatra” termeltek!! A Jó ingatlan pozicióban lévő (volt!!) termelő egységeket MAGUKNAK -PRIVATIZÁLTÁK!! SZeged egykoron  vezető POLGÁRI város volt!Budapest után az ország MÁSODIK szellemi fővárosa amelyet magas-szintű szellemi műhelyek alkották!! (Ma Kiskunmajsa is megelőz minket!!!) SZegeden nem volt elég munkás ezért kb .60.000 ezer embert kellett Ide  SZEGEDRE becsábítani! A “rendszerváltásnak” hazudott MÓDSZERVÁLTÁS után a kb.60.000 MUNKÁS ALÓL KIHÚZTÁK” az üzemeket-gyárakat-így itt ragadtak és  a “két szék között a padlón találták” magukat!!(főként a paneles lakótelepen élő testvéreink!!). GYERMEKEI -munka és lehetőség nélkül már “a megszálló “nyugaton”-”jó pénzért???!!”) RABSZOLGÁK!!! SZEGEDEN CSAK A PUSZTULÁS és a volt polgári műhelyek tudatos fölszámolása zajlott!! A KASS  szállót-a HÁGIT,a Royált  és vég nélküli a sor TUDATOSAN LEROHASZTOTTÁK. Bálint Sándor házát rezzenéstelen arccal lebontották…- ami a mai napig tart!!!Most ÚJSZEGED a cél !! A DÉLMAGYARORSZÁG 2017 október 2 -i számában olvashattuk,hogy az Újszegedi ligetben a (KLÉBERSZBERG ÉPÍTETTE!!!) tenísz pályák helyett -EGYMILLIÁRD  Ft.-ért “K O N D I P A R K” (????!!!) épül meg “műanyag “futópálya”"! Megjegyzem ,hogy már egy “működik ???!!!”  a volt VIDÁMPARK helyén!! Illetve az SE MŰKÖDIK !!!!SENKI NEM HASZNÁLJA AZT SE!!!! Én emlékszem az élő Ligetre!!A  volt VIGADÓRA (amit szintén szétrohasztottak!!!) A SZÖGEDI NÉP AZT A LIGETET  szerette és használta!!OTT PIHENT igazán a CSERBENHAGYOTT és BECSAPOTT  MUNKÁSOSZTÁLY – MÁJUS ELSEJÉN!!!  Oda jártunk mint a “Botkáék” által (SZintén KLÉBERSZBERG építette!!!) TEMESVÁRI KÖRÚTI ÓVODA kisdedei játszani-ott nőtünk fől!i!! Azt is bezárták még pedig egy EU-s nagy-értékű fölújítás után!!!(Az EU-s “fejlesztési tábla”!!)ma is kint “ragyog”!!!) A becsukott MÓRICZ ZSIGMOND iskola ami ÚJSZEGED -középpontjában volt- BECSUKTÁK épp az elkészült SPORTCSARNOK ELKÉSZÜLTE UTÁN!!!(8 évig voltam ott  az SZMK(SZÜLŐI MUNKA KÖZÖSSÉG) elnöke-részese a harcnak amiért az iskolai SPORTCSARNOKOT KIKÜZDÖTTÜK!!!!!! A Korábban  fölszámolták a  (KORSZERŰ-SZENNYEZÉSMENTES!!!!) ÚJSZEGEDI VILLAMOST!!(A DOROZSMAIT-a Petőfitelep-Tápéi villamost IS!!!) Ezeket a “gyütt-mönt!! politikai hazárdőrőket-városgyilkos bűnözőket-”KISZOLGÁLJA”- a “tanult” építészi-főépítészi “felelős???!!!) társadalom-aki a közelmúltban “aranycsillaggal” tüntették ki – ELVTELENÜL – A SZAKMÁT ELÁRULVA!!!!! (kenyéradó gazdájukat!!-az SZDSZ volt városi elnökét(a MAI!!!gazdasági alpolgármestert????!!)-ma az “Együtt”(???!!!) országgyűlési képviselőjelöltjét   (A KÍGYÓ BŐRT VÁLT!!!!)!!! Ezek akarják az EGÉSZ MAGYAR NEMZET és a SZÉKELY testvéreinkkel-KÖZÖSEN ÖSSZEFOGVA- A VÉRTÓ NÉPÉNEK–INGYEN-TÁRSADALMI MUNKÁJÁVAL- MEGVALÓSÍTOTT- SZEGED VÁROSÁNAK kb. 5!!!MILLIÁRD Ft-ot MEGTAKARÍTOTT!!!-a VILÁGON egyedüli- SZEGED-VÉRTÓ-SZÉKELY MAGYAR EMLÉKHELYET- a 8 SZÉKELY KAPUT(A SZÉKELYSÉG AJÁNDÉKA SZEGED VÁROSÁNAK-NÉPÉNEK!!!) stb. LEDÓZERÓLNI amit 1 azaz  EGY Ft állami támogatás nélkül építettünk meg -INGYEN a JÖVŐÉRT-FIAINKÉRT-MUNKÁCSY díjas szobrászművészeink, a Tömörkény gimnázium nemes művésztanárai, kiváló fa-faragóink önzetlen munkájával!!! Helyette(szintén!!-”futópálya,kondipark”-HÍD(????!!)a Vértó fölött-szintén közel egy milliárdért!! Közben a LAKÓSSÁGI FÓRUMOT IS BECSAPTÁK!!! KIT ZAVAR A PIROS FEHÉR ZÖLD LOBOGÓ a domd közepén????!! Ezek  mellett már évek óta NEM MEGY A TÁPAI KOMP!!!!..-MI VAN ITT????!!!..- NA ITT LEGYEN AZ ELÉG!!!!!Két emberőltő is kevés lesz  SZEGED VÁROSÁT ÚJJÁ-ÉLESZTENi!!  8 éves  KÉPVISELŐI MUNKÁMRÓL RÉSZLETESEN BESZÁMOLTAM a szögedi NÉPNEK!!(MEGTEKINTHETŐ!!!) HONLAPUNKON a : WWW.FVSZME.HU! (olvasd-hallgasd!!!!-terjesztd!)! HONlapunkat a VILÁG kb.160!!! országából látogatják REND!!SZER!!esen.Lásd-kezdőlap -látogatási Világtérkép!! MINDEN TISZTA LELKŰ és szívű EMBER ÖSSZEFOGÁSA– AZONNAL ELENGEDHETETLEN!!(Fajtól-vallástól-kórtól -ideológiai hovatartozástól— függetlenül a CSELEKVÉS KÖTELEZŐ!!!)mert  BAJ VAN!!! É B R E D J E T E K !!!!     APRÓ JUHÁSZ JÁNOS FVSZME -alapító elnöke. -apó-őrző!

Utóirat: “VÉTKESEK KÖZT CINKOS AKI NÉMA!!”
APRÓ JUHÁSZ JÁNOS FVSZME alapító elnöke
]]>
http://szegedem.hu/olvasoi-levelek/2017/11/10/vetkesek-kozt-cinkos-aki-nema/feed/ 0