Scroll To Top

„Az a nemzet, amelyik emlékeit veszni hagyja, az a saját síremlékét készíti és vesztesége az emberiségnek.”
Ipolyi Arnold

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

A csodálatos növényvilág napja Szegeden

Események, Zöld hírek 2012. máj. 16.

Első alkalommal szervezik meg  május 18-án, pénteken a csodálatos növényvilág napját (Fascination of Plants Day), amelyhez Magyarországon is több tucat intézmény csatlakozott – tájékoztatta Fehér Attila, a program nemzeti koordinátora az MTI-t.

Az Európai Növénytudományi Szervezet (EPSO) azért hirdette meg a napot, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét a növények szépségére és az emberek életében betöltött fontos szerepére.
Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa elmondta, hogy a kezdeményezéshez 39 ország csatlakozott, és több mint 500 intézmény – botanikus kertektől a kutatóközpontokig – szervez ezen a napon olyan különféle családi, szakmai eseményt, amely szorosan kapcsolódik a növényekhez a kutatáson, a mezőgazdasági termelésen, a természet- és környezetvédelmen, az oktatáson vagy a művészeten keresztül.
  A nagyközönség képviselői előtt megnyílik számos laboratórium, botanikus kert, üvegház, múzeum és kiállítás kapuja. Az érdeklődőknek módjuk nyílik arra, hogy találkozzanak a növénytudományok művelőivel, a növények termesztőivel és ismerőivel, akikkel megvitathatják a növények és a növényekkel kapcsolatos kutatások szépségét, jelentőségét.
Mint a kutató kifejtette, a növények a napfény energiáját cukorrá alakítják, és ennek köszönhetően az élő anyag, a biomassza, elsődleges előállítói a Földön. Ennek a jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy az állatvilág és az emberiség táplálékát – közvetlenül vagy közvetve – a növények biztosítják. A növények a bolygó szinte minden lehetséges élőhelyét benépesítették, és a különböző körülményekhez alkalmazkodva hihetetlen változatosságra tettek szert: a Földön élő növényfajok számát jelenleg mintegy 250 ezerre becsülik.
A pénteki tematikus nap programjához országszerte több tucat hazai intézmény – egyetem, múzeum, kutatóintézet – csatlakozott (www.plantday12.eu/hungary.htm). A szervezők rendhagyó biológia órákon, nyílt napokon, botanikus kertekben és természetvédelmi területeken tartott túrákkal várják az érdeklődőket.

 

A szegedi program május 23-án kerül megrendezésre:

Új irányok a növénybiológiában
tudományos előadások
A kutatóközpont az évente megrendezésre kerülő „Straub Napok” első napját a növénytudományokkal kapcsolatos magyarnyelvű, áttekintő előadásoknak szenteli, melyet az ország jeles növénybiológusai tartanak a szélesebb közönség számára is érthető módon, növénybiológiai kutatásaik eredményeiről.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor