Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális bevándorlás támogatása bűnrészesség !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Arany oroszlánmajmocskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Események, Örömhírek 2012. máj. 10.

Arany oroszlánmajmocskák (Leontopithecus rosalia) születtek a Szegedi Vadasparkban; ez az első alkalom, hogy a fajmegmentési program keretében tartott pár szaporodott a Tisza-parti város állatkertjében – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Az arany oroszlánmajmocska jelképállata mindannak a munkának, amit az állatkertek és a természetvédelmi szervezetek folytattak a legkisebb majmok, a karmosmajmok megmentéséért. Nemcsak szépsége és ritkasága miatt, hanem annak okán is, hogy a vadon már egyszer kipusztultnak tekintett fajt közös erővel sikerült megmenteni a teljes kihalástól.
A Vadaspark munkatársai éppen emiatt várták már régóta, hogy arany oroszlánmajmocskák szülessenek, de éppen ez a faj volt az, ahol a szerencse nem segített. Egészen április 29-ig, amikor életképes kölykök születtek.
Az előzmények miatt a gondozók féltve óvták a két kis oroszlánmajmocskát. Születésük napjai ugyanis nagyon magas látogatottságúak voltak, ezért az anya idegességét látva az állatkert munkatársai elzárták a majmok házát a vendégek elől.
A Franciaországból érkezett apa és a Csehországból érkezett anya amúgy is félénkebb természetű, mint minden más karmosmajom, és most is gondosan rejtették, óvták kicsinyüket. Szűk két héttel a születés után azonban az éles szemű látogatók már megfigyelhetik a családot, és persze a főleg a hím hátán lovagló kicsiket.

 

Fotó: Szegedi Vadaspark / Endrédi Lajos

A karmosmajmokra hajdan az erdőirtás mellett az állatbefogások és állatkereskedelem jelentette a legnagyobb veszélyt, hiszen ezrével importálták őket észak-amerikai és európai intézetekbe, illetve hobbiállatnak.A nevét aranyvörös szőréről és a fejet körülvevő sörényről kapó faj túlélését még is ennek köszönheti, hiszen ahogy felgyorsult a Brazília délkeleti részén található atlanti-partvidéki esőerdőrendszer kiirtása, az élőhelyét vesztett majmokra a biztos pusztulás várt.

(MTI- Szegedi Vadaspark)

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor