Scroll To Top

A bűnvándorlás támogatása bűnpártolás !
Az illegális (törvénytelen) bevándorlás támogatása bűnrészesség !
Érdemes volna a bűnpártoló Európának végre a jog talajára lépni !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Mi az az alkoholmennyiség, mely még nem ártalmas? – Mi legyen a mérték?

Mi az az alkoholmennyiség, mely még nem ártalmas?

Mi legyen a mérték?

Régóta és sokan keresik-kutatják, hogy mi legyen a mérték.
Nursiai Szent Benedeknek (Kr.u. 480 – 547.), a bencés szerzetesrend alapítójának a szerzetesek számára íródott regulájában olvassuk a következő sorokat, amikor a szerzetesek táplálkozását szabályozza: „Kinek-kinek saját ajándéka van Istentől, az egyiknek így, a másiknak meg amúgy. Éppen ezért némi töprengéssel rendelkezünk mások táplálkozásának mértékéről. Mégis, ha tekintetbe vesszük az erőtlenek gyöngeségét, azt tartjuk, hogy minden egyesnek elég lesz napjában egy hemina bor.”

A hemina egy ókori római mértékegység, mely kb. 2,65 deciliternek felel meg. Bizonyára figyelembe kell vennünk, hogy eleink elsősorban vizezett, kevert bort ittak, továbbá nagy különbség van bor és bor között, egy könnyű itáliai vörösborból többet lehet inni, mint a pannon tájakon termett testes italokból. Megjegyzendő azonban, hogy itt Szent Benedek elsősorban nem mértékegységre gondolt. A hemina kinek-kinek saját ajándéka, az a mennyiség, amit nyugodt lélekkel, tiszta lelkiismerettel megihat, annyi korty vagy pohár, amennyi felemel, megvidámít, erőt, kreativitást szabadít fel, bölccsé, boldoggá tesz. Egyedi mérték, hiszen tudjuk, hogy ha túllépjük saját mértékünket, homály borít el, elveszítjük arányérzékünket, úrrá lesz rajtunk a rossz és megaláz bennünket.

Ez a fentebb említett mennyiség kiállta az idő próbáját, élettani kutatásokból tudjuk, hogy a „problémamentesen” elfogyasztható alkohol mennyisége nőkben kb. 20g, férfiakban kb. 40g naponta. A máj enzimrendszerének „kapacitása” ennyit „engedélyez” a szervezetnek. Megjegyzendő azonban hogy ez egészséges szervezetre vonatkozik! Ha a máj öröklött vagy szerzett betegségben szenved, akkor a legkisebb, szociálisan elfogadott mennyiségű alkoholos ital rendszeres elfogyasztása is súlyos – adott esetben maradandó – károsodást okozhat, melynek végállapota a májzsugorodás.

Pálvölgyi Attila

Andrea Mantegna: Szent Benedek

Ora et labora – Imádkozz és dolgozz !

Nursiai Szent Benedek a bencés rend alapítója és regulájának kidolgozója. 1964-ben VI. Pál pápa a nyugati szerzetesség alapítójaként és az európai szellemiség alakítójaként „Európa védőszentjévé” nyilvánította. (Sz.)

Mértékletesen ivó európai népek mellett akadnak mértéktelen szeszfogyasztó nemzetek is…

William Hogarth: Gin Lane.

1740 körül a hatszázezer lakosú Londonban tizenhétezer Gin House működött, így (gyermekeket is beleszámítva) nagyjából minden harminc emberre jutott egy szeszáruda…

Dr. Sz. L.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Pálvölgyi Attila