Scroll To Top

Tögye csak mindönki, amit tönnie köll,
És mindön úgy lössz, ahogy lönnie köll !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Amit a fertőző májgyulladás-járványról tudni kell

Egészségügy 2013. márc. 24.

Letölthető, terjeszthető tájékoztató anyagot tett hozzáférhetővé a honlapján az ÁNTSZ a hepatitis A fertőzésről.

A fertőző májgyulladás kórokozója a hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed – emlékeztetnek a honlapon, ahonnan letölthető a megelőzést is segítő word formátumú tájékoztató is.

Az Országos Epidemiológiai Központ lakossági tájékoztatója a vírusos májgyulladásról

A fertőző májgyulladás kórokozója a hepatitis A vírus, mely emberi érintkezéssel, piszkos kézzel, vagy a szennyezett étellel-itallal terjed. A védőoltással megelőzhető betegségek közül, a fertőző májgyulladás a leggyakoribb. A fertőzés megelőzésében nagy szerepe van a személyi higiénének (A tájékoztató letölthető, nyomtatható, terjeszthető).

Kapcsolódó írások:

Üzen a nyomor: Budapesten terjed a fertőző májgyulladás

A korábbi évekhez képest csaknem kilencszer több hepatitis A vírussal fertőzött beteget regisztráltak tavaly március óta a fővárosban – írja a vg.hu.

A lap az Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján ír arról, hogy az elmúlt évben a megbetegedések csaknem fele a belvárosi kerületekben fordult elő. 2013 elején a VIII. és a IX. kerület a legerőteljesebben érintett. A fertőzöttek nagyobb része férfi, közülük is a 30-39 évesek a legveszélyeztetettebbek. A járvány több közösséget, hajléktalanszállót, gyermekotthont érintett – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Hepatitis A: a fertőzés elszabadult

A Budapestről indult hepatitis A járvány megfékezésének nehézségeiről ír a nol.hu.

Míg korábban a hepatitis A csak egyes kisebb közösségekben okozott meglehetősen könnyen kontrollálható és elfojtható járványt, addig a mostani fertőzés elszabadult, és már mindenhol terjed, ahol nem elég megnyugtatóak a higié­nés viszonyok – írják.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint nem tudni, miként állítható meg a járvány. A lakosságtermészetes védelme nulla. Míg a hatvanas években az akkor húszévesek fele találkozott a vírussal, mára már csak a mostani 50 évesek húsz százaléka. A fertőzéshez kevés kórokozó is elegendő, a lappangási idő viszont 40-50 nap, és ezalatt a vírushordozó is tovább fertőz. A megbetegedettek pedig ennyi idő után nem tudják felidézni, mikor és hol fertőződhettek meg. Azaz: szinte kideríthetetlen, hogy hol kellene fokozott járványügyi biztonságra törekedni.

Az alapvetően emberi széklettel terjedő kórokozó tovább kerülhet szexuális kapcsolattal, egyszerű utcai kézfogással, vagy akár egy kevéssé felmelegített menzai ebéddel is – olvasható a nol.hu cikkében.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor