Scroll To Top
2017. Jégbontó Hava (Február) 21.-e - Eleonóra, Péter neve napja.      Nevenapra / Születésnapra magyar köszöntés

Az anyanyelv nemzetközi napja.

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót!

Szeged a halott Város

Nemzetközi legionella szeminárium hat ország részvételével

Betegségügy, egészségügy 2013. feb. 28.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ad helyszínt 2013. február 25-28. között az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (angol nevén European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) által évente megrendezésre kerülő legionárius betegség tanfolyamnak. A négy napos képzésen hat ország (Görögország, Hollandia, Litvánia, Magyarország, Málta és Svédország) település-egészségügyi és járványügyi szakemberei, illetve mikrobiológusai vesznek részt.

A betegséget a természetes és mesterséges vizekben előforduló Legionella baktériumok okozzák. A legionárius betegség (köznapi nevén „légiós betegség“) tüdőgyulladással jár, amely gyakran súlyos lefolyású, halálozási aránya 10-30% között mozog Magyarországon.

A kórokozó nem terjed emberről emberre. A legionárius betegség a Legionella baktériumokat tartalmazó finom vízpermet belégzését követően alakulhat ki.

Korábban túlértékelték a klímaberendezések szerepét, azt gondolták, hogy csak a nem rendszeresen ellenőrzött és karbantartott légkondicionálók terjeszthetik a Legionella baktériumokat. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van. Kockázatot jelenthetnek azok a 20 és 50 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek működése során finom vízpermet keletkezhet, így például a használati melegvíz-rendszerek, pezsgőmedencék, nedves hűtőtornyok, szökőkutak stb.

A tanfolyam célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék a legionella szempontjából kockázatot jelentő közegeket, és elsajátítsák a kockázatbecslés és a kockázat csökkentésének módjait, továbbá a legionárius betegség járványok kivizsgálásához szükséges ismereteket. A képzés során szerzett tapasztalatok gyakorlatban történő alkalmazása hozzájárul a legionárius betegség megelőzéséhez, és hosszú távon európai szinten csökkenhet a megbetegedések előfordulása.

(ÁNTSZ)Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Foszerkeszto