Scroll To Top

Szeged, ahol ma a sikkasztást, a haverhízlalást
és hűtlen kezelést, a hagyománypusztítást „fejlesztés”-ként emlegetik...

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Egészséges egerek születtek őssejtekből létrehozott petesejtek felhasználásával

Egészséges és termékeny egerek születtek szöveti őssejtekből létrehozott petesejtek felhasználásával Japánban: a módszer segít megérteni a petesejtek kialakulását, és reményt nyújt arra, hogy terméketlen nőknél is létrehozzanak petesejteket.

A Kiotói Egyetem kutatói az egerek bőréből származó őssejtekből indultak ki, amelyeket genetikailag úgy programoztak vissza, hogy petesejt elősejtek lettek belőlük. Később ezeket a prekurzor petesejteket más, támogató testi sejtekkel együtt beültették az egerekbe, ahol érett petesejtek alakultak ki belőlük.
A Science tudományos magazinban közzétett tanulmány szerint az érett petesejteket ezután lombikbébi eljárással termékenyítették meg, amely révén egészséges egérbébik jöttek világra. Ezeknek a későbbiekben már természetes úton születtek utódaik.
2003-ban a Pennsylvaniai Egyetem kutatói számoltak be arról, hogy egérből nyert őssejteket petesejtekké alakítottak át, ám ők nem hoztak létre egérutódokat az eljárás során.
A mostani tanulmányban a japán kutatócsoport két típusú őssejtet használt fel. Egyrészt embrionális őssejteket, amelyek csak az embrió kialakulásának kezdeti szakaszában nyerhetők, és a test bármely szövettípusává átalakíthatók. Másrészt pluripotens őssejteket, amelyeket felnőtt szöveti sejtekből (például bőrsejtekből) lehet előállítani visszaprogramozással. A visszaprogramozás folyamata alatt a már szakosodott felnőtt sejt „megfiatalodik”, visszanyeri átalakulási képességét.
A módszer hatékonysága ebben a kísérleti szakaszban meglehetősen alacsony volt. Százhuszonhét beültetett embrióból mindössze öt egérkölyök született (3,9 százalék) az őssejtes csoportban, miközben a normál egerek kontrollcsoportjában 17,3 százalékos, tehát több mint négyszeres volt a lombikeljárás eredményessége.
Ugyanez a japán kutatócsoport tavaly a Cell című orvosbiológiai folyóiratban számolt be arról, hogy sikeresen ültettek be terméketlen egerekbe őssejtekből létrehozott korai hímivarsejteket, a kifejlődött érett spermiumok felhasználásával pedig egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra. Az eljárás első lépésében embrionális egérőssejtekből korai hímivarsejtet, úgynevezett primordiális csírasejtet (PGC) hoztak létre. Ezeket azután terméketlen egerekbe ültették be, amelyekben normális hímivarsejtté fejlődtek ki, olyannyira, hogy a nőstény egerektől nyert petesejteket sikeresen megtermékenyítettek velük. A lombikkölyköket egy nőstény egér hozta világra, majd a felnövekedett utódokból egészséges és termékeny egerek lettek.
A módszer alkalmazása embereknél etikai kérdéseket vet fel, ezért az optimista szakértők szerint is még évtizedekbe telhet, mire a rászoruló párok igénybe vehetik.

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor