Scroll To Top

Nem kérünk az iszlám terrorból!
Már kaptunk belőle 150 év kóstolót !

A honlap a hunita.hu-ra költözött, naponta frissülő tartalommal!

Szeged a halott Város

Lassú szadizmussal kinyírják a nemzeti parkokat is

Barmolmányok 2015. febr. 18.

Megszületett a kormányzati elhatározás a nemzeti parkok teljes kivéreztetésére,  a földdel együtt a pénzt is elveszik intézményektől. A magyar természetvédelem elmúlt 40 évét lenullázó törvényjavaslatról a tavasszal szavaz a parlament.

Mire a törvényhozás elé kerül az előterjesztés, amely a nemzeti parkokat kivérezteti, addigra az a kormánydöntés is megszülethet, amely újrapozicionálja, sőt, az egyik verzió szerint meg is szünteti az intézményeket.

Eldől a nemzeti parkok sorsa Konyhás István / Népszabadság

A három legnagyobb hazai természetvédő szervezet – a WWF, a Magyar Természetvédők Egyesülete és a Magyar Madártani Egyesület – tavaly év végén levelet írt a kormánynak azt tudakolva, miért vonnak ki 50 ezer hektárnyi védett területet – a természetvédelmi törvény előírásaival szembemenve – a nemzeti parkok vagyonkezeléséből, és miért adják át ezeket a területeket a nemzeti földalapkezelőnek (NFA).

Az érintettek a napokban megkapták a választ Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől. A tárcavezető azt a meghökkentő állítást fogalmazta meg: „Éppen a nemzeti park igazgatóságok jelezték, hogy a vagyonkezelési jog fenntartása nem szükséges.” Ez forrásaink szerint egyrészt nem igaz – az amúgy is folyamatos elvonásokkal sújtott nemzeti parkoknak évente közel félmilliárdos elvonást jelent, hogy így elesnek a szóban forgó földek után járó támogatásoktól –, ráadásul nem is lenne joguk arra, hogy lemondjanak a jogról, amit a természetvédelmi törvény ruházott rájuk.

A kormány más csatornákon is jelentős forrásokat vesz el a nemzeti parkoktól: az az intézkedés, amely az 1200 hektár fölötti birtokok esetében elvonja a földalapú támogatást, a legsúlyosabban épp a tíz nemzeti parkot érinti, összesen mintegy 2,3 milliárd forinttól fosztva meg azokat. A két említett intézkedés annyi pénzt érint, amennyi a természetvédelmi intézményrendszer költségvetési össztámogatása, vagyis példátlanul durva megszorításról van szó. Ráadásul a fogyókúra ezzel korántsem ért véget: már a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely az állami tulajdonba kerülő földeket közvetlenül az NFA-hoz irányítja, és védett földek adásvételénél a nemzeti parkok jelenlegi elővásárlási jogát is az NFA-ra ruházza.

Példátlanul durva megszorításról van szó Kurucz Árpád / Népszabadság

A törvényjavaslat szerint 2018-ig be kell fejezni a magánkézbe került egykori termelőszövetkezeti földek közül a legértékesebb természeti területek kisajátítását, ami azt jelenti, hogy a következő választás előtt hatalmas kiosztható földvagyon kerül az NFA-hoz, és az említett földek további sorsára, a természetvédelmi kezelésre a nemzeti parkoknak nem lesz érdemi befolyása. A fentiek érthetőbbé teszik azt az értesüléseink szerint hamarosan konkrét formát öltő kormányzati elképzelést, amely formálissá tenné az intézmények további szerepét, vagy meg is szüntetné a nemzeti parki igazgatóságokat.

A folyamatot már a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes is elítélte állásfoglalásában. Szabó Marcell felhívta a figyelmet, hogy a lépés jó eséllyel alkotmányellenes: egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint a védettség jogszabályban rögzített szintje utólag jogszerűen nem csökkenthető, és „minden olyan esetleges átszervezés, amely során a védett természeti területek természetvédelmi vagyonkezelése megszűnik, illetve a vagyonkezelés a nemzeti park igazgatóságoktól egy nem természetvédelmi alapfeladatra rendelt szervhez kerül át, sértheti az egészséges környezethez való alapjogot, így alkotmányos visszásság aggályát veti fel.”

Forrás: Népszabadság – Lassú szadizmussal kinyírják a nemzeti parkokat is

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor