Scroll To Top

Az Orvostudomány
mint magyar neve (is) mondja :
Tudomány, nem Propaganda !!! (Sz.)

itt az internetadó: 150 forint lesz egy gigabyte

Barmolmányok 2014. okt. 22.

Újabb fejőstehenet talált a kormány: a telefonhívások és sms-ek megadóztatása után itt az internetadó: minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot fizetnek majd a szolgáltatók, de a végén úgyis a felhasználók állják.

„Figyelemmel az internetes kommunikáció fokozódó térnyerésére a hagyományos telefonos kommunikációhoz képest” – ezzel magyarázza a jövő évi adótörvények kedden benyújtott javaslata, hogy a telefonhívások mellett a kormány különadót vetne ki az internetszolgáltatókra is. Az indoklás azt jelzi: a kabinet is észlelte, hogy egyre többen beszélnek az interneten, és ez után nem fizetnek adót.

Az adó mértéke 150 forint lenne minden megkezdett gigabyte adatforgalom után. Ezt a szolgáltatóknak kell befizetniük, havonta, miután kiszámolták, hogy mennyi is volt egy-egy hónapban az adatforgalmuk. A törvény ugyanakkor nem tiltja az adó áthárítását a fogyasztókra. Összehasonlításként: egy modern játék legalább 10 gigabyte vagyis az adója 1500 Ft lenne, egy DVD-minőségű film 4-5 gigabyte (600-750 Ft), egy Blu-Ray lemez 25 giga (3750 Ft) a UPC pedig 300 gigabyte-ban határozza meg az „extrém” adatforgalmat, ez 45000 forintos adóteherrel járna.

Az adónak – szemben a telefonhívásokra kivetett közteherrel – nincs maximális összege, ezért egyes cégeknek igencsak mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk. A szolgáltatók felé ugyanakkor könnyítés, hogy a távközlési különadóból levonhatják az előző évben befizetett társasági adó időarányos részét.

Az internetadó ötlete már 2008-ban, az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció idején is felmerült. Akkor a Fidesz ezt élesen ellenezte: Nyitrai Zsolt képviselő azt mondta: a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik, hiszen az tovább mélyíti a Magyarországon a digitális szakadékot.

Forrás: vs.hu

Ossza meg:

Ha tetszik írásunk, ajánlhatja másoknak is!
A túlélés útja ma magyarul gondolkodni...

A szerzőről

Admin

Webadminisztrátor